Начало Новини Актуално Протестът в Брикел - ден втори

Протестът в Брикел - ден втори

Актуално
протести в Брикел

За втори път протестиращите енергетици от Брикел затвориха за 15 минути главния път Русе - Свиленград, преминаващ край портала на дружеството. Дъждът не спря хората, митингът беше не по-малко многолюден и премина със същия ентусиазъм както в понеделник. Освен работещите в дружеството, отново дойдоха миньорите от "Мини Марица-изток", жители на Гълъбово, учители.

Ефектът от вчерашния протест е, че привлякохме внимание върху проблемите и вече се говори за "Брикел", оцени ситуацията лидерът на КТ "Подкрепа" в дружеството Иван Цветков. Декларация до правителството в подкрепа на протеста са изпратили пенсионерските организации в Гълъбово, стана ясно на митинга. Заставаме зад вас, увери колегите си Христо Дяков, председател на синдикалната организация в ТЕЦ "Марица-изток 2" и зам.-председател на Независимата федерация на енергетиците.
"Никъде не е записано, че всяко българско правителство трябва да обрича на студ и глад народа си, за да угоди на Брюксел", емоционално заяви лидерът на СРС "Подкрепа" - Стара Загора, Михаил Михайлов. И поиска от протестиращите да се усмихват и да не се предават, защото място за отстъпление няма. "Да поканим тук министрите Нона Караджова, Трайчо Трайков и Тотю Младенов, за да зададем въпросите си. Ние не сме страшни! Какво ще правят работниците, като останат без работа? Какво значи отговорът на министър Трайков: "Ще получават някаква заплата"? Какво значи "някаква заплата" - от кого и докога ще я получават?", попита Иванка Данаилова, председател на Регионалния съвет на КНСБ. Тя също увери присъстващите в подкрепата на над 20-те хиляди членове на синдиката в борбата за каузата "Труд, доходи и нормален живот!".
"Какъв министър е Нона Караджова, като дори не знае как се нарича "Брикел"? Това не е фабрика, а дружество!", нажежи страстите общинският съветник от Гълъбово Илия Секулов. Той припомни, че преди да стане министър на околната среда и водите, Караджова е участвала в преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз и има "заслуга" за ограниченията. В Румъния решаването на същите проблеми е отложено до 2017 година, защото там са преговаряли хора, които разбират, добави Секулов.
Докато траеше митингът, времето няколко път смени "настроението" си - от проливен дъжд, до слънце. Настроението на работещите в "Брикел" и подкрепящите ги обаче не се промени. Те отново неколкократно поискаха оставката на министър Нона Караджова и настояха за запазване на дружеството, включително и като се преразпределят квотите за парникови газове, което ще даде възможност да бъдат рехабилитирани 3 от 6-те котела на централата и да бъде изградена сероочистваща инсталация, за която вече е сключен договор с германската фирма "Ениросерв". И отново припомниха, че ако до петък няма политическо решение, ще пренесат протеста си на жълтите павета и ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов.
Засега няма да блокираме пътищата, водещи към други обекти в комплекса "Марица-изток", а само пътя Русе - Свиленград, каза Диана Тунева, председател на КНСБ в "Брикел".

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини