Начало Новини Актуално Протестът на зърнопроизводителите в момента е извиване на ръце

Протестът на зърнопроизводителите в момента е извиване на ръце

Актуално

Протестът на зърнопроизводителите в момента е извиване на ръце. Те се мислят за богопомазани. Ако в бранша нещата са толкова зле, колкото ги представят, няма логично обяснение защо декарите с обработваема площ растат, за разлика от животновъдството, където броят на животните прогресивно намалява всяка година.

Това заяви председателят на Управителния съвет на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Той не скри, че браншовата организация, която представлява, досега винаги е подкрепяла зърнопроизводителите, но когато исканията им са реални. Знаем, че имат подписано споразумение с финансовия министър Симеон Дянков, но тъй като двете страни дават противоречива информация, не сме наясно какви точно са неговите измерения, както и защо само един бранш в селското стопанство трябва да е приоритетен за хазната, за сметка на други. Зърнопроизводителите твърдят, че са големи данъкоплатци към бюджета, тоест те реализират печалба, на която плащат данъци, за разлика от животновъдите, овощарите, производителите на зеленчуци и др., които постоянно са на загуба. И защо миналата година, след като получиха големите субсидии, цената на зърното не падна, каза още Господинов. Той твърди, че познава зърнопроизводител, който е получил 37 милиона лева субсидия за една година - за над 1 млн. декара обработваема площ. И още, че 10 зърнопроизводители получават толкова субсидии, колкото всички заети в животновъдния бранш. Тази информация Господин Господинов съобщил на премиера точно преди една година, но въпреки това зърнопроизводителите отново останали в по-облагодетелствано положение. За излизане от статуквото с перманентните заплахи с тракторите и блокирането на пътища браншовикът предлага изработването на нова стратегия за развитие на селското стопанство, в която да бъдат заложени приоритетите за страната и съответното справедливо разпределение на европейските и националните плащания по браншове в отрасъла.

Още новини