Начало Новини Актуално Протестът на Oперата се пренася пред Министерския съвет

Протестът на Oперата се пренася пред Министерския съвет

Актуално

Трети пореден протест проведе вчера колективът на Държавна опера - Стара Загора, подкрепен от много граждани. Сред хората беше и областният управител на Старозагорска област Йордан Николов. Бурно аплодиран от митингуващите, той заяви:

"Тук съм като представител на държавата, която следва да се съобрази с вашите искания. Имам за себе си изградено мнение по случая. С колега от ПП ГЕРБ, депутат от Карлово, съм обсъдил кандидатурата, която е оценена на първо място. Не познавам лицето, но разочарованието на депутата беше огромно, когато разбра, че в Стара Загора този човек ще бъде назначен за директор на Операта, пише вестник Старозагорски новини.
Вашите идеи, мнения и предложения ще изпратя незабавно в Министерството на културата!"
Лидерът на Дружеството на Съюза на българските музикални и танцови дейци Борис Борисов прочете Открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, Призива на колектива на Операта към колеги, съграждани, меломани и почитатели на оперното изкуство от цялата страна да подкрепят справедливата кауза за директор на Операта да се назначи местен човек, доказал се през годините като мениджър и професионалист. (Призивът е публикуван във вчерашния брой на вестника.)
Вчера беше гласувано протестът да излезе извън стените на Операта. И също в досегашния инициативен комитет от служители на Операта да влязат и представители на старозагорското гражданство, защото се защитава символът на града.
Следващият митингът ще бъде на 31 март 2010 г. (сряда) пред Министерския съвет. Веднага стартира гражданска подписка в защита на Операта. Тя ще бъде представена на премиера като аргумент с молбата той да бъде арбитър в този спор, ако се налага.
Създава се организация, ако Петър Радевски бъде назначен за директор на Държавна опера - Стара Загора, да не бъде допуснат до сградата.
Вчера колективът на Операта беше подкрепен от представители на неправителствени организации.
Пред протестиращите застана Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България. Той заяви, че е против "спускането на парашутисти! Това, което стана при нас в земеделието, не трябва да се допуска повече. Много години нямахме Опера. Вече имаме и трябва да имаме читав директор". Марин Станев, председател на Съюза на българските избиратели, заяви: "С цялата си душа и сърце подкрепяме исканията на Старозагорската опера, която е символ на града ни. Ще бъдем винаги с вас". Общинският съветник Георги Трендафилов, който преди две години сам започна борбата срещу "арогантното поведение на досегашния ръководител на Операта и търсене на отговори на неудобни въпроси", каза, че "проблемът на Операта не е в името на отделната личност. Важно е да се промени системата. Защото няма смисъл, ако на мястото на сегашния директор дойде друг, но със същите качества". Проф. Цанко Яблански, един от старозагорските меломани, беше категоричен, че Стара Загора има качествени хора и Операта трябва да се оглави от тях. "Александър Марулев се доказа като директор и мениджър. Той е класиран на второ място в конкурса и старозагорци заставаме зад каузата, че Марулев може да бъде прекрасен директор на Операта."
От името на Сдружението на семейните лекари председателят му д-р Георги Бакоев призова подкрепата на всички интелигентни хора за кандидатурата на Марулев.
"Не мога да проумея как би могъл един световнонеизвестен човек да ръководи театъра и новата сграда - сподели Александър Марулев. - Той може да е добър професионалист или мениджър, но дори не е представил платформата си. Старозагорската опера отстоя стоичести последните три години на безхаберие и слаба репертоарна политика. Всичко това изтощи и публиката, и трупата, разби колектива... Нямам обяснение кой има полза от всичко това...?!"
Своята подкрепа към протестиращите засвидетелства и Богдан Бонганов от Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора".
"Всички депутати на ПП ГЕРБ и аз заставаме зад кандидатурата на Александър Марулев - каза за "Старозагорски новини" областният управител г-н Йордан Николов. - Ние добре го познаваме и вярваме във възможностите и предаността му. Не бива да допускаме въз основа на нечий натиск най-големият културен институт в областта да се управлява от никому непознат човек."
Боян Даскалов, който изпълнява длъжността зам.-кмет по културата на Община Стара Загора и участва в журийната комисия, съобщи, че още на 25 март 2010 г. (на следващия ден след конкурса) Община Стара Загора официално е заявила пред Министерството на културата позицията на Общинския съвет и на общинската администрация, че твърдо и единствено застава зад кандидатурата на Александър Марулев. Писмото е подписано от председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов и от кмета проф. Светлин Танчев.

Още новини