Начало Новини Актуално Протестът на Брикел започна

Протестът на Брикел започна

Актуално
Брикел

Въпреки дъжда, около 2000 души излязоха на протест в защита на Брикел вчера сутринта. Към работещите в гълъбовското дружество се присъединиха миньорите от трите рудника и централното управление на Мини Марица изток АД, синдикалните лидери на КТ Подкрепа и КНСБ, работници от "Атоменергоремонт", общински служители, съветници и граждани на град Гълъбово.

Недоволните от заповедта на министъра на околната среда Нона Караджова (за затваряне на ТЕЦ Брикел на 31 октомври т.г., тъй като не била приведена съобразно европейските екологични изисквания) блокираха за 15 минути международния път Русе - Свиленград.

Час преди митинга всички кръстовища в Гълъбово бяха завардени от полиция. За охрана на протестиращите бяха командировани полицаи от Национална служба "Жандармерия".
тъй като не бил приведен съобразно европейските екологични изисквания) блокираха за 10 минути международния път Русе - Свиленград.
Час преди митинга всички кръстовища в Гълъбово бяха завардени от полиция. Освен униформени от ОД на МВР, полицейска охрана беше подсилена от командировани служители на Национална служба "Жандармерия".
С плакати "МОСВ погребва "Брикел", "Няма да плащаме за грешките на Нона Караджова. Оставка", "Г-н Бойко Борисов, ние сме с Вас. Помогнете", "Искаме заплати, а не социални помощи", хилядната маса народ се събра на мирен протест на разклона за "Брикел" в 9.00 часа.
"Не е вярно, че Европа ни затваря. Затварят ни некадърни политици. Това е истината. Не Европа е виновна, че ще останете без работа, че децата ви няма да има с какво да се хранят, а Гълъбово ще остане на студено. Виновни са всички, които управляват толкова години. Още с приватизацията на ТЕЦ-а трябваше да се прави сероочистка. Прехвърляха си топката и дойдохме дотук", заяви от трибуната Георги Петров - председател на Независимата федерация на енергетиците към КНСБ. Той съобщи, че се иска среща лично с премиера Бойко Борисов, тъй като резултатите от проведените през изминалата година срещи с МИЕТ и МОСВ довели работещите на улицата.
От КТ "Подкрепа" припомниха изказване на Нона Караджова, че ще използва сила, за да извади работниците от "Брикел". Споменаването на името на министърката провокира дюдюкания и освиркване. Тя беше "удостоена" с подобаващо внимание от почти всички изказали се на митинга. Те бяха категорични, че премиерът Бойко Борисов трябва да я отстрани от правителството заради неадекватното й поведение, датиращо още от времето на преговорите с ЕС в областта на екологията. И протестиращите изразиха "топлото" си отношение към нея, скандирайки на няколко пъти "Оставка".
От трибуната Пенчо Токмакчиев от миньорската федерация към КНСБ предупреди, че затварянето на "Брикел" ще доведе до съкращаването на поне 1000 миньори от "Мини Марица-изток", до спирането на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, а после и на още няколко топлоцентрали, и че около 17 000 миньори ще останат без работа. "Ние имаме подготовка за ефективни стачни действия в цялата въгледобивна промишленост. Апелирам и колегите от енергетиката да се присъединят, за да покажем на правителството, че трябва да се вземе в ръце", каза Токмакчиев.
Протестиращите настояват да се даде възможност дружеството да работи на минимални мощности за определен период, в който да бъде изградена сероочистка и да бъдат рехабилитирани 3 котела, за което собственикът на "Брикел" е заявил инвестиционно намерение. Най-вероятно това ще е темата за разговор с премиера Борисов, ако той въобще приеме среща със синдикатите от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Де факто това е единствената алтернатива да бъдат запазени 2000-те работни места в "Брикел", без това да тежи на държавния бюджет, град Гълъбово да бъде осигурено с топлина и Брикетна фабрика да продължи да работи за своите над 300 000 социалнослаби клиенти.
Днес в 9 часа работещите от "Брикел" отново ще излязат на мирен протест. Той ще продължи до края на седмицата и ако няма чуваемост, ще се премине към гражданско неподчинение, включително и до протест на жълтите павета в столицата.
Въпреки че вчера протестиращите спряха за 15 минути движението по международния път Русе - Свиленград, нямаше нерви сред водачите на чакащите МПС-та. Напротив. Шофьори на ТИР-ове надуваха клаксони в знак на съпричастност към протестиращите. И многобройните служители на реда бяха много търпеливи, тоест съпричастни към болката на хората.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини