Начало Новини Актуално Протестантско издание залива Стара Загора

Протестантско издание залива Стара Загора

Актуално

От няколко дни пощенските кутии в Стара Загора преливат от едно религиозно издание, озаглавено Евангелието според Йоан и посланието на апостол Павел към римляните.

Издателите му твърдят, че преводът му (б.р. - от Библията) е основан на оригиналния гръцки текст и английската версия на крал Яков, 1611 г. Книжката съдържа и дипляна с 8 истини от православната Библия и имейл-адресите на двама американски пастори. Какво е това четиво и защо се разпространява досущ като предизборните агитационни материали? С този въпрос се обърнахме към отец Стефан от старозагорския храм Св.Троица:
Православният християнин трябва да знае, че когато отгърне корицата на Библията, или пък на Новия завет, трябва да пише - издава Светият синод на Българската православна църква. Това е автентичният за нас текст, който е приет от Светия синод пред 1924 г. Изданието, за което ме питате - предварително се извинявам, ако неволно обидя българите, които членуват в такива сектантски общности, но това е ЛОВ НА ДУШИ! Под благовидната причина да се раздаде Словото Божие и по някакъв начин хората да достигнат до него, се крие друг замисъл. Той се съдържа в талончето, вложено вътре в книгата, с координати за връзка, и от момента, когато някой се свърже с тях (б.р. - пасторите), те няма да го оставят на мира, ще го търсят по всевъзможен начин, да могат да го привлекат като член на общността си. За тях това е важното - да привлекат повече хора в общностите си - това е истината, коментира отец Стефан.
Той уточни пред медията ни, че досега са правени два превода на Библията. През 1895 г. Светият синод свиква комисия, сред чиито членове е бил и Петко Рачов Славейков, която прави първия превод на говорим български от славянския превод на Библията. Вторият е през 1924 г., като е използван руският превод, който ползваме в момента, пише вестник Старозагорски новини.
За протестантското издание, което в момента се разпространява по пощенските кутии в Стара Загора, отец Стефан твърди, че има неточности в превода и той не е приет от Светия синод.
Има достатъчно автентични православни библии, в Стара Загора могат да се намерят в книжарниците и църковните магазини и ако желаят да се образоват в Словото Божие, нека православните християни четат тях, призова отец Стефан. Той съобщи, че в храм Св.Троица всеки четвъртък вечер от 18.30 часа се провеждат библейски уроци, по време на които се четат последователно евангелията и се тълкуват. Уроците са за възрастни и са отворени за всички.

Още новини