Начало Новини Актуално Протест в София срещу лихвите на банките

Протест в София срещу лихвите на банките

Актуално

На 11 декември в София ще се проведе национален протест срещу високите банкови лихви, съобщи Светлозар Николов - председател на Организация за обществена самозащита - ЕДНО, организатор на събитието. Исканията на организацията са да се намалят лихвите по кредитите с 2-3%, както и да се даде гратисен период за погасяване на задълженията от 2 г.

Ще оказваме обществен натиск, докато банките не намалят лихвите, заяви Николов, цитиран от вестник Труд. Според него финансовите институции, вместо да облекчават клиентите си, са увеличили властта си, като прибират по-бързо вземанията си.
На протеста в София ще дойдат автобуси от цялата страна, като най-малко 1000 души ще се включат в мероприятието, категоричен е Светлозар Николов. Шествието ще мине през центъра на София покрай централните офиси на големите банки и ще завърши пред БНБ, където ще се изгради палатков лагер.
Този протест ще бъде 16-ият поред на организацията в страната и третият в София.

* * *

Заемите за покупка на нов дом стават все по-изгодни. Падането на лихвите продължава, след като от няколко седмици банките са под натиск да свалят цената на кредитите. Поредното намаление този път е промоционална оферта и става факт само дни след среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с Асоциацията на банките в България. Лихва от 6,58% предлага УниКредит Булбанк по новите си ипотечни кредити за първата година от срока. За заем от 40 хил. евро годишният процент на разходите възлиза на 10,17% при срок от 10 г. Лихвата за останалия период след първата година е 8,58 на сто с включени разходи за застраховка "Живот" и имуществена застраховка. На фона на вялата търговия с имоти от началото на годината все пак ипотечните кредити растат, което ни накара да заемем по-активна позиция, коментира пред вестник Стандарт Любомир Пунчев, директор "Банкиране на дребно" на УниКредит Булбанк.
В същото време нов слух за депозиране на пари от фискалния резерв в търговски банки обиколи страната. "Файненшъл таймс" излезе с публикация, в която финансовият министър Симеон Дянков обявява, че ще има аукцион за 1 млрд. лв. от резерва, които ще се дадат на банки. Това според него ще помогне за намаляване на лихвите по заемите у нас. По-късно обаче от финансовото министерство опровергаха информацията. Цитираният коментар не е актуален, фокусът сега е постигането на балансиран бюджет за 2009 г. и приемане на бюджета за 2010, коментираха от министерството.

* * *

Лихвите по ипотечните кредити тръгнаха надолу. УниКредит Булбанк е третата банка у нас, която обяви, че сваля лихвения процент. Същата стъпка подготвят и от ОББ. Първи още през август от МКБ Юнионбанк свалиха лихвения процент по ипотечните заеми, последвани от Юробанк И Еф Джи (собственици на Пощенска банка).  
До края на годината УниКредит Булбанк ще отпуска ипотечни кредити с фиксирана лихва от 6.58% за първата година. Това е с 2.27 пункта по-ниско от сега действащите ипотечни кредити. Парите по заемите ще може да се използват за покупка на имот, строителство или ремонт, съобщиха от банката.
ОББ също ще понижи лихвите по ипотечните кредити, каза за в. Пари главният изпълнителен директор Стилиян Вътев. Обмисляме понижение на лихвените нива, те ще бъдат само за новоотпуснати кредити, които да се ползват за покупка на първо жилище, а не за ремонт допълни главният мениджър на ОББ. Причината е, че много от хората злоупотребяват и вместо за ремонт влагат парите в  някакъв бизнес, който може да се окаже непечеливш.
Предимство на новия заем на УниКредит е липсата на наказателна такса при предварително погасяване на кредита, обясниха от трезора. Клиентите могат да избират срок на изплащане до 35 години, намаляващи или анюитетни вноски, както и възможността да ползват гратисен период по главницата, пише вестник Пари.
Клиентите, които кандидатстват по този кредит до края на годината, ще получат кредитна карта без такса за поддръжка за първата година. Допълнителен бонус са и безплатната дебитна карта V PАY и ползване на услугата на Булбанк Онлайн за една година. До едно лихвено плащане пък ще получи всеки кредитополучател на ипотечен заем, който доведе нов клиент, уточниха още от банката.
Новите условия, които подготвят от ОББ, все още се доизясняват, обясни Вътев. Много скоро ще изле-зем с пълна информация по новите кредити, допълни той.
Фактът, че въпреки кризата в недвижимите имоти ипотечните кредити растат, ни кара да предприемем по-активна кредитна позиция, като в същото време отчитаме и икономическата реалност на спадащи доходи, обясни Любомир Пунчев, член на управителния съвет и директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк. Според него по-ниските лихви за първата година ще са в полза и за клиентите, и за банката. Главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян заяви преди време пред в. Пари, че се очаква ръст на жилищните кредити, като обясни това с факта, че притежаването на жилище е част от психологията на народа ни.
Ипотечните кредити имат бъдеще. Цените на недвижимите имоти вече са достатъчно ниски и няма да падат повече. Това значи, че ние няма да носим риска от понижаване на цените, обясни Стилиян Вътев.
В интервю за в. Пари Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, прогнозира, че 2010 ще бъде годината на ипотечните кредити.

Още новини