Начало Новини Актуално Промяната на данъците за туристичестите услуги може да доведе до съкращаване на работни места

Промяната на данъците за туристичестите услуги може да доведе до съкращаване на работни места

Актуално
туризъм

Народното събрание прие на първо четене единна данъчна ставка на данък добавена стойност (ДДС) в туризма от 9% и въвеждането на нов туристически данък, който заменя досегашната курортна такса, плащана от собственици на хотели. Предложението е новата изравнена данъчна ставка на ДДС за организирания и индивидуалния туризъм от 9% да влезе в сила от 1 април догодина.

По този начин ставката става еднаква за индивидуалните и за организираните пътувания, след като до момента ДДС за организиран туризъм беше 7%, а за индивидуален - 20 на сто, информира Investor.bg.

На първо четене депутатите приеха и въвеждането на нов туристически данък, който общините да събират от хотелите от 2011 г. Данъкът ще замени сегашната курортна такса, която се начислява в цената на нощувката и се плаща на хотелиера, който я внася в общината. Размерът на данъка ще се определя от общините според броя на леглата и категорията на хотела. Досега туристическата такса се плащаше според броя на летовниците. Затова собствениците възразиха срещу новите правила.

Туристическият данък, който държавата иска да въведе за бранша, беше наша идея още преди няколко години, каза Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
Разликата е, че тогава настоявахме това да бъде такса, а не данък. Идеята ни беше чрез таксата, общините да получават допълнителен приход, за да рекламират хотелиерския бизнес на местно ниво, обяснява Рагин. Сега основното притеснение на хотелиерите идва от факта, че управляващите искат да наложат данък, а не такса.
От бранша обявиха, чи искат обществен дебат за това как точно ще се контролират парите, които ще влизат в хазната от новия туристически данък. Настояват да се регламентира как общините ще управляват средствата, които постъпват от налога, защото според настоящото предложение липсва прозрачност на процеса за контрол върху финансовия ресурс.
БХРА не е против новия туристически данък, а срещу начина, по който ще се осъществява контролът на средствата, категоричен е председателят на асоциацията.
Единната ставка на ДДС в туризма трябва да бъде 7%, а не 9 на сто както за организираните, така и за индивидуалните пътувания, каза Благой Рагин. „Решенията все още не са окончателни, ние продължаваме да търсим лоби по двата въпроса до второ четене на закона“.
Най-некоректното в предложенията на държавата за облагането в туризма е, че никой не сондира нашето мнение, което е обидно за нас, заяви Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите - Златни пясъци.
Според него на туристическия бизнес се гледа не като на бранш, а като област единствено за облагане с данъци. „Очаквахме друга позиция от правителството. Некоректно е да получаваме информация за случващото се от медиите, а не от Министерството на икономиката. За нас това е показателно, че няма отношение към туристическия бранш като цяло“.

„С новите налози държавата прескача границата и ние като собственици нямаме изход освен да съкращаваме работни места и да намаляваме заплати. В момента сме на прага, за да поддържаме бизнеса си“, твърди Георги Щерев. Той допълва, че с тези решения правителството подхожда не управленски, а математически към туристическия бранш. „Ако сега търсим отнякъде 15 милиона лева, за да пълним дупки в бюджета, то догодина ще се чудим как да спасим целия туристически сектор“, заключава Щерев.
Вдигането на ДДС за туристическите услуги за нас е изненада и внезапно решение на правителството, каза Любомир Панковски, член на УС на Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА).
„Категорично не сме съгласни с това, защото писмото на ЕК, с което се изисква промяна и изравняване на ДДС ставката, е от юни, а държавата ни го представя едва сега, през октомври. Освен това преди една година подписахме споразумение с политическа партия ГЕРБ за запазване режима на облагане с ДДС на туристическите услуги, а към днешна дата правителството едностранно нарушава договора“, обяснява Панковски.
Според БАТА туристическият бранш не може да поеме увеличената ставка, защото в криза хотелиерите са намалили цените на услугите. „В същото време разходите ни нараснаха, лихвите по кредитите се увеличиха. В момента браншът се намира на ръба на оцеляването“, категоричен е той.
Във всички случаи вдигането на ДДС няма да стимулира развитието на туристическия сектор, а само ще влоши качеството на туристическия продукт и ще доведе до отлив на туристи, е позицията на БАТА.
Замяната на туристическата такса с данък, според асоциацията, на практика е узаконяване на едно беззаконие на кметовете досега. До момента не е имало отчетност на постъпленията от таксата в общините, а с новите промени това ще се узакони, заключава Любомир Панковски.

ДДС за туризма в европейските страни

В други европейски страни, където туризмът е силно развит отрасъл с голям принос за националната икономика ставките на ДДС в сектора са доста ниски. От Съюза на хотелиерите - Златни пясъци посочват, че за Швейцария тя е 3,6%, в Португалия и Малта е 5%, във Франция – 5,5%, в Испания и Полша – 7%, в Кипър и Турция – 8%, а в островите на Гърция - 0%.

Още новини