Начало Новини Актуално Промяна в Закона за търговия със зърно иска ДСБ

Промяна в Закона за търговия със зърно иска ДСБ

Актуално

Миналата седмица министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че държавата не разполага с необходимите регулаторни лостове, за да се намеси в търговията със зърно. Точно затова ДСБ ще внесе в Народното събрание предложение за възстановяване на текстове от Закона за търговия със зърното, които бяха отменени при правителството на Симеон Сакскобургготски.

Това съобщи съпредседателят на ДСБ народният представител Иван Иванов. Хората на Костов ще настояват да се възстановят текстовете за създаване на стратегически резерв, тъй като в момента от 1.5 млн. тона хлебно зърно, само 400-500 хил. тона се съхраняват в лицензирани складове. Останалото зърно е извън регулацията на закона. В този смисъл от ДСБ допускат, че е възможно да се създадат картелни споразумения между собствениците на складове и зърнопроизводителите. Сините са получили данни за наличието на фиктивен износ и източване на ДДС. Иванов подчерта, че по данни на Софийската стокова борса, зърното през ноември е струвало 260 лева за тон, а сега е 375 лева. Според него нямало обяснение за увеличаването на цената, тя се формирала спекулативно, пише вестник Старозагорски новини.
Депутатът бе категоричен, че между 30 и 60 на сто от пазара на хляб у нас бил в сивия сектор. Според него по същия начин спекулативно се увеличавала и цената на олиото за да стигне до 4-5 лева, каквито намерения се чуха в последните дни.
"С възстановяването на старите текстове ще бъде гарантиран стратегическият резерв на страната ни и ще бъде осигурен на нормална цена хлябът на всички български граждани, независимо от желанията на търговците и производителите", изтъкна народният представител.

Още новини