Начало Новини Актуално Промяна в Търговския закон ще регламентира регистрация на ООД с капитал от 2 лева

Промяна в Търговския закон ще регламентира регистрация на ООД с капитал от 2 лева

Актуално

Намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност (ООД) предвиждат промени в Търговския закон, които парламентът прие на първо четене. Депутатите одобриха и трите законопроекта, внесени от правителството, от левицата и от Синята коалиция.

Министерският съвет и депутатите Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България имат идентични предложения за промени в Търговския закон и мотиви към тях. В двата проекта се предлага сумата на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност да бъде намалена на символичните 2 лв. С прилагането на тази мярка нивото на предприемачество в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки, се посочва в мотивите.
Проектът на Министерския съвет предвижда да отпадне изискването за вписване на дружеството в търговския регистър да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.
Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Синята коалиция предлагат изискването за минимален капитал да се намали 50 пъти - до ниво от 100 лева за създаване на ООД. Петър Димитров от КБ отбеляза, че намаляването на изискуемия капитал е антикризисна мярка. Предложенията и мотивите на миналия Министерски съвет са преписани едно към едно, коментира той, цитиран от БНР.
Павел Шопов от "Атака" призова да няма спекулации от предишните управляващи, защото когато са имали мнозинство в 40-то Народно събрание, не са намалили минималния капитал за регистрация на ООД. Мартин Димитров добави, че този законопроект е бил внесен от Петър Димитров в миналия парламент, но не е получил подкрепа.

Още новини