Начало Новини Актуално Променят Стратегическия план за развитие на културния туризъм

Променят Стратегическия план за развитие на културния туризъм

Актуално

Стратегическият план за развитие на културния туризъм ще бъде преразгледан и променен още на първото заседание на Междуведомствения съвет в началото на декември. Това обяви в Стара Загора зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. По този начин Стара Загора и регионът ще представят достойно своето богато културно-историческо наследство. Реакцията на Министерството на културата е следствие на декларацията, която Общинският съвет на Стара Загора прие с пълно мнозинство.

Тя беше адресирана до министър-председателя на Република България и с нея се настояваше преразглеждане на Стратегическия план за развитие на културния туризъм в България и поставянето на община Стара Загора в подходяща Локална културна система. В момента тя е поставена в система 5: Каменно сърце, която обхваща Сливенска област и част от Старозагорска област. Освен това община Стара Загора е включена само с един обект в списък към Стратегическия план, в който попадат над 300 архиологически обекти от България. Конкретно това са запазените части от античния град Августа Траяна.
Стратегическият план е отворена система и тя има за цел да предлага най-добрите културно-исторически продукти, за да привлича туристи, обясни Тодор Чобанов.
На този етап, обаче, проектът Севтополис остава само добро желание. Силно съм скептичен спрямо него, защото е свързан с много големи инвестиции, които държавата няма, а и не виждам интерес от частни инвеститори, каза още Чобанов.
Ески джамия в Стара Загора ще се превърне в първия в България Музей на религиите, обяви още зам.-министърът на културата. 2-годишният проект е на стойност 2,360 млн.лв. и е финансиран от ОП Регионално развитие на Европейския съюз.
След ремонт на покрива, който е в окаяно състояние, ще се извърши пълна реставрация и консервация на 5-вековната сграда. В нея ще се експонират предмети, свързани с религиозни дейности. Зала в Музея ще се използва също така за камерни концерти, изложби и дискусии.
Ески джамия датира от 15 век. Тя е изградена върху тракийски храм, който от своя страна е построен върху светилище от желязната епоха.
Музеят на религиите ще стимулира развитието на културен туризъм в региона, коментира Чобанов.
Това е и целта на проекта „Популяризиране на Старозагорски регион като предпочитана туристическа дестинация”, разработен от Търговско-промишлена палата - Стара Загора в партньорството на областна управа, общините, неправителствени организации и представители на бизнеса. Той ще бъде представен на 60-та генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции в Барселона, на 3 и 4 декември, подчерта областният управител на Стара Загора Йордан Николов.

 

Още новини