Начало Новини Актуално Променят наредбата за общинските жилища в Стара Загора

Променят наредбата за общинските жилища в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Критериите за наемателите на общински жилища в Стара Загора ще бъдат облекчени с промяна в наредбата. Това съобщи ресорният зам.-кмет Велизар Балабанов по повод жалба на жителка на града, че искат да я изведат от апартамент, защото преди 9.5 г. е получила 2700 лв. от продажба на недвижим имот.

Според текстовете в сега действащата общинска наредба, лице, което е реализирало сделка с имот в предходните 10 години, губи право на общински наем.
"Продажбата на семейно жилище след развод на търг за 2700 лв. и то преди толкова години богатство ли е", пита в писмо до редакцията на вестник Новината Йорданка Ненчева.
Наскоро тя разбира, че заедно с двамата си сина - единият с две сърдечни операции, а другия - с две операции на главата за половин година, трябва да напусне жилището си, заради въпросната сделка.
"Имам ли поне право тогава на една палатка пред Общината, да прекарам зимата и дано някой ни забележи, защото сега сме незабележими за ръководството на града", пита жената.
"Действително определеният 10-годишен срок е прекалено дълъг. Затова администрацията ще предложи промяна в наредбата", каза Велизар Балабанов и обеща, че семейството на Йорданка Ненчева няма да бъде принудено да напусне жилището.
В момента Община Стара Загора има около 800 жилища. Идеята на ръководството на администрацията в началото на мандата бе да продаде част от тези, които са в недобро състояние, а с парите да строи нови. Кризисната конюнктура на пазара обаче провали тези намерения.
В началото на годината Общината съобщи, че всички, които отговарят на условията, могат да купят обитаваните от тях общински жилища. През март Общинският съвет реши, че 21 от имащите право могат да платят апартаментите. От всички обаче са платили едва 8 семейства.
"Останалите може би решиха, че апартаментите ще бъдат продадени на ниски цени. Общината обаче няма право да продава под данъчната оценка, която миналата година беше вдигната. От друга страна, пазарните цени паднаха дори под данъчните оценки", обясни липсата на интерес Велизар Балабанов.
Парите, които влезли в хазната от продажбата на 8-те жилища, едва стигнали за поддръжката на останалия жилищен фонд.
В най-скоро време обаче Общината щяла да се сдобие за първи път с три чисто нови жилища. Строителна фирма ще вдига модерен комплекс на мястото на общинска къща на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и "Св. княз Борис", която чрез наемателите си се е превърнала в сборище на бездомници. В сградата Общината ще получи три апартамента. На първия етаж ще се настани първо кметство, чийто фронт офис пък ще бъде на партерното ниво. Освободената от административното бюро сграда ще се ремонтира и ще се ползва отново за детска градина, каквато е била някога, съобщи в аванс зам.-кметът.

Информация: вестник Новината

Още новини