Начало Новини Актуално Промените в Закона за земеделските земи могат да лишат България от енергийни инвестиции. Не е готов и националният план

Промените в Закона за земеделските земи могат да лишат България от енергийни инвестиции. Не е готов и националният план за ВЕИ

Актуално

Инвестиции за милиони евро може да не се осъществят в България, ако промените в Закона за земеделските земи бъдат приети така, че да ограничат възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това заявиха представители на бизнеса на дискусия за промените в нормативния акт. Първоначално измененията предвиждаха да няма строеж на ВЕИ централи в плодородните земи (които са от I до IV категория).

Сега се предлага компромис – вятърни и слънчеви централи ще се строят в ниви от такава категория, ако са включени в националния план за ВЕИ.

Планът се подготвя от икономическото ведомство, което трябва да направи и карта с териториите, където могат да се строят вятърни и соларни централи. Засега не е ясно кога ще бъде готова картата. Очаква се обаче тази седмица промените да бъдат гласувани на второ четене в парламента, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.
„Законопроектът е дискриминационен,т ой не забранява да си построя МОЛ или космодрум в нивата, а само ВЕИ-мощности“, заяви Никола Газдов от Българската фотоволтаична асоциация. Според зам.-председателя на парламентарната земеделска комисия Емил Димитров (ГЕРБ) най-плодородните ниви са 45% от земеделския фонд, а инвеститорите могат да се насочат към останалите 55%.
За първото тримесечие на годината за област Добрич са подготвени 130 ВЕИ проекта, а за предходните 3 години – над 700, посочват от Министерството на земеделието и храните. Според бизнеса не всички заявени проекти ще се реализират. Въпреки че сега са налице намерения за 14 000 мВт мощности, от тях само 2000-3000 мВт подлежат на изграждане.

Никола Газдов посочи, че през 2009 г. във фотоволтаици са инвестирани 21 млн. евро (7 мВт), тогава край нос Калиакра заработи и вятърният парк „Свети Никола“ на AES, в който са вложени 280 млн. евро. За 2010 г. има инвеститорски интерес към нови ВЕИ мощности за стотици милиони евро. До 2015 г. вложенията в сектора могат да стигнат 2 млрд. евро, заяви Газдов. Но предлаганите промени в закона според него ще отблъснат инвеститорите и те ще замразят проектите си поне за 3 – 4 г.
Междувременно се подготвят промени и в Закона за горите, които да регламентират изграждането на ВЕИ мощности в залесени територии.

Change_2010

IEE_2010

 

 

Още новини