Начало Новини Актуално Промените в Закона за животновъдството са закъснелият шамар за българския фермер

Промените в Закона за животновъдството са закъснелият шамар за българския фермер

Актуално

Промените в Закона за животновъдството трябваше да се случат доста отдавна, за да стане ясно на хората, че който иска да се занимава с отглеждане на животните, трябва да отговаря на определени изисквания. Има и някои проблеми - в планинските райони е много по-трудно да се отглеждат животни, защото там не се произвежда фураж.

Хората гледат по няколко крави, за да прехранят семействата. Това коментира пред вестник Старозагорски новини Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.
Според новите промени, мляко могат да продават само фермери, които имат регистрирана ферма, но за да я регистрират, трябва да имат най-малко 5 крави. При по-малка бройка законодателят е счел, че продукцията е за лична консумация.
От пресцентъра на Министерството на земеделието и храните съобщават, че промяната в действащия закон бе наложена от новите обществени, структурни и пазарни условия в страната, установени с членството ни в Европейския съюз, и е инициирана от неправителствения сектор в животновъдството. Законът за животновъдството е основният нормативен акт, регламентиращ правните отношения, свързани с организацията и управлението на животновъдството, развъдната дейност, производството на селскостопански животни и предлагането на пазара на живи животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, както и правата и задълженията на физическите и юридическите лица, осъществяващи тези дейности.

Още новини