Начало Новини Актуално Промени във ВАЛУТНИЯ ЗАКОН

Промени във ВАЛУТНИЯ ЗАКОН

Актуално

Митническите власти да могат да задържат парични средства на лица, пътуващи за страни извън ЕС, ако носят в себе си суми в брой от над 30 хил. лева, в случай че имат задължения от 5 хил. лева и повече. 

Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени във Валутния закон, като 117 народни представители гласуваха "за", от "Възраждане" бяха "против", а от ИТН се въздържаха.

Измененията са част от законодателния пакет по Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим втори транш финансова помощ. 

Предвижда се парите да бъдат задържани до 30 дни, а НАП да има възможност да поиска запор върху тях, за да бъдат изплатени задълженията към хазната. 

От опозицията излязоха с възражения. Въпреки че подкрепиха законопроекта, от БСП смятат, че срокът от 30 дни трябва да се преосмисли, а според "Възраждане" и ИТН липсват ясни критерии, за да се обоснове задържането на средства и може да се стигне до своеволия:

"Тук излиза всъщност следното нещо - може да се конфискува всяка една сума, да се задържи временно в следващия момент, се оказва. После се оказва, че имате 30 дни да давате становище за тази сума. Същевременно се оказва, че този регламент сега изведнъж е изключително спешен и никой не казва, защо и как в последния момент се е появил".

Искрен Митев от ПП коментира възраженията така: 

"Виждаме, че "Възраждане" явно се притесняват от това да има контрол по границите, да е ясно, когато някой излиза с чисто новия си бял джип "Порше Кайен" от България, да го питат, какво се случва, откъде е тази кола и т.н. Ясно е, че "Възраждане" не искат да има контрол по границите и ей така пари, които са придобити по странен начин, да влизат в България, да излизат от България - няма как да стане".

С промените се въвежда още европейски регламент за контрол върху движението на парични средства, изпратени в пощенски и куриерски пратки, като непридружен багаж или товар в контейнери. Ако не бъдат оповестени, може да бъде наложена глоба или санкция в размер на една четвърт от сумата. Предвидено е и отпадане на изискването пред митническите органи да бъдат декларирани на благородни материали, скъпоценни камъни и изделията със или от тях.

Още новини