Начало Новини Актуално Промени в Търговския закон ще премахнат казуса за фалита със задна дата

Промени в Търговския закон ще премахнат казуса за фалита със задна дата

Актуално

търговски закон

Текстът от Търговския закон, регламентиращ фалит със задна дата, е на път да остане в миналото. Сега законът дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката.

Водеща статия на вестник Капитал Daily от 31 юли 2012 г. определя текста от Търговския закон (чл. 646, ал. 2) като най-черния за бизнеса. От повече от година представители на фирми, адвокати, банкери призовават законодателят да промени текстовете, позволяващи такива измами на длъжници. Сега група депутати от ГЕРБ, сред които Емил Радев, ще внесат законопроект, който ще ограничи (от шест месеца до максимум три години назад) определянето на началната дата на неплатежоспособността. В момента периодът е неограничен, което създаваше възможности за некоректни длъжници с помощта на отделни съдии да избягват плащането на задълженията си.

Проектът ще бъде внесен и разгледан в правната комисия през септември, пише вестник Капитал Daily. По-подробен и решаващ повече аспекти на казуса законопроект беше изготвен от група юристи миналата година по поръчка на Министерството на правосъдието. Той престоява там близо година, като от пресцентъра на министерството коментираха, че предстои той да бъде внесен в Министерския съвет. Подобни изменения бяха внесени през зимата и от червения депутат Янаки Стоилов, но председателката на правната комисия Искра Фидосова така и не ги внесе за разглеждане.

Така след години нищоправене управляващите най-сетне се заеха със законовия недостатък. Засега текстовете не са перфектни, коментират юристи, но показват воля да се реши проблемът на всички съвестни търговци. Проблемът с определянето на начална дата на неплатежоспособност без ограничение назад във времето съществува от години. На практика законът позволява при фалит на компания синдикът да търси обратно всички получени плащания към контрагентите ѝ години назад. Често това се постига с фалщифицирани документи за старо задължение.

Другият огромен проблем със законовия текст е, че дори и да има обезпечение, то пада. На риск са поставени всички плащания между компании и обезпечения от 1998 г. насам. Сред най-ощетените са банките, тъй като ипотеките им падат и те стават редови кредитор. Ето и пример: отпуснат е бизнес кредит от 1,5 млн. лева, обезпечен за 2 млн. лева, който не се обслужва от кредитополучателя. Когато банката преминава към искане за обявяване на търговеца в несъстоятелност, той заявява, че дължи 5 млн. лв. неустойка по друг стар договор.

Съдът постановява, че търговецът е бил неплатежоспособен още преди банката да учреди ипотеката си, и включва заема от 1,5 млн. лева и неустойката от 5 млн. лева към масата на несъстоятелността. Когато имуществото е продадено от синдика, банката получава пропорционален дял. Така, вместо да вземе цялата сума като обезпечен кредитор, тя трябва да се задоволи с минимална част и отпуснатият кредит остава непогасен. Всеки адвокат по търговско право се сблъсква в практиката си с множество такива случаи.

Например през зимата синдик поиска от Алианс-ДН да върне 318 хил. лева, с които преди години фалирал търговец купува от компанията капачки за буркани. Подобен е случаят с фалиралото дружество Булгаргеомин, чиято начална дата на неплатежоспособност беше определена преди 14 години. Тъй като е работил с милиарди, Булгаргеомин може да завлече стотици дружества, на които е плащал през това време, обясни Стефан Стефанов, адвокат и гл. ас. по търговско право в СУ Св. Климент Охридски, и допълни, че Търговският закон отдавна е трябвало да бъде променен.

Вестник Капитал Daily потърси представители на търговски дружества за коментар върху предлаганите поправки в Търговския закон. Въпреки че не бяха запознати в конкретика с тях, предприемачите приветстваха промените и настояха за въвеждане на възможно най-кратки срокове при преценка на неплатежоспособността на фалиращия търговец.

Всяка стъпка в тази посока е добре дошла. Това ще позволи да се подобри бизнес средата за всички добросъвестни кредитори, не само за банките, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на управителния съвет на асоциацията на банките. Сдружението от години настоява за по-добра защита на кредиторите.

Според Петър Славов, главен изпълнителен директор на Прокредит банк, предложените промени ще са капка в морето, въпреки че са в правилната посока. Той отбеляза, че проблемът е много сериозен и само с тази мярка няма да бъде решен. Като цяло несъстоятелността е много зле уредена в българското законодателство, такава е и съдебната практика и много фирми се възползват от това, каза Славов.

Срокът за обявяване на неплатежоспособността със задна дата не би трябвало да е по дълъг от 6 месеца, дори и една година ми изглежда много, смята Румен Костов, изпълнителен директор на Мегапорт - Велико Търново. На същото мнение е и Мария Жекова, управител на дружеството за производство на опаковки Ате пласт, според която много компании страдат от проблема.

Адвокат коментира, че проектът на Радев е доста орязан, но е движение в правилната посока. Дали той ще бъде придвижен и приет, или ще свърши като другите в кошчето, предстои да видим наесен.

Какво предвиждат промените:

  •  началната дата на неплатежоспособността няма да може да предхожда с повече от 3 години молбата за откриване на производство по несъстоятелност. Ако плащането или обезпечението попада в този период, ще е необходимо то да е извършено 6 месеца преди подаването на молбата в съда или две години, когато става дума за плащане между свързани лица.
  •  подозрителният период за изпълнение на парични задължения преди падежа, даване вместо изпълнение и учредяване на залог и ипотека постфактум ще е една година
  •  подозрителният период за плащане при настъпил падеж ще е само 6 месеца
  •  сроковете ще са по-дълги, когато кредиторът е недобросъвестен
  •  плащанията за комунални услуги ще бъдат защитени от недействителност, ако са извършени до 30 дни от падежа
  •  кредиторите ще бъдат защитени, когато залогът и ипотеката им са учредени като условие за предоставянето на кредита
  •  кредиторите ще получат право наравно със синдика да предявяват отменителни искове срещу плащания на длъжника. Срокът ще е една година от откриване на производството
  •  част от заварените дела по исковете за попълване на масата на несъстоятелността ще се довършат по новите правила. По досегашния ред ще бъдат приключени само исковете по две хипотези.

 

Още новини