Начало Новини Актуално Промени в новия закон за възобновяемите енергийни източници

Промени в новия закон за възобновяемите енергийни източници

Актуално
възобновяеми енергийни източници

Само половин година, след като приеха цялостен нов закон за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), управляващите са решили да го ремонтират. Без обсъждане, без обяснения и с някои доста спорни според бранша промени. Дори и тези промени да са в правилна посока, в случая има два съществени проблема.

Първият е, че не е нормално фирмите от сектора да научават случайно за това какво им се готви, както и че всякакви промени във всякакви нормативни актове е редно да бъдат публично артикулирани и аргументирани, коментира Капитал Daily.

Вторият е, че е странно месеци, след като е приет дълго подготвян и широко обсъждан закон, той вече да получава първите кръпки. Встрани от забележките по същество, инвеститорите са напълно прави да са недоволни от поредното внасяне на объркване. Едно от най-изнервящите неща за всеки човек е несигурността и неизвестното бъдеще. Още по-изнервящо е, когато тази несигурност е съзнателно създавана от някой друг, който дори не може да обясни защо прави точно това. Такъв е маниерът на работа на това управление вече две години и половина. Безброй пъти се решават неща, после биват променяни, после се променят промените, докато накрая всички забравят каква всъщност е била целта, а крайният вариант няма много общо с нея.
Последиците от обявеното увеличаване на пенсионната възраст илюстрират точно това. От началото на мандата правителството няколко пъти променя мнението си по въпроса и накрая хората вероятно са по-ядосани от разиграването, отколкото от самите промени.

В интерес на истината, ако пенсионните промени бяха предприети преди две години, досега вероятно вече никой нямаше и да помни. Същото се отнася и за преструктурирането на БДЖ, за премахването на преференциите на силовите министерства, както и всички стъпки, които правителството не е направило под нечий натиск.
Бягството от обществено обсъждане, както се случва с новите поправки в закона за ВЕИ или с промените в пенсионната възраст, които бяха директно внесени в парламента, обаче не е по-добрият вариант. Единственото, което трябва да могат управляващите, е да обяснят ясно какво и защо правят и има ли наистина нужда от него. Да говорят, когато наистина смятат да действат, както и да не мълчат, когато правят нещо. Иначе недоволни винаги ще има.


* * *
Управляващите подготвят промени в Закона за възобновяемите енергийни източници само половин година след като той беше изцяло променен. Инициативата идва от парламентарната група на ГЕРБ, която е подготвила вариант за поправки, които ще бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Според новите текстове преференциалната цена, по която ще се изкупува електроенергията от възобновяеми източници, ще се определя към датата на въвеждане в експлоатация на съответния обект (акт 16), а не както досега при получаването на акт 15. Това означава, че съответният проект може да получи по-ниска цена, тъй като тенденцията е към намаляване на тарифите от страна на ДКЕВР. Това се отнася и за поетапното изграждане на проекти, като за всеки нов етап ще се взима цената, действаща към момента на неговото влизане в експлоатация, предвиждат текстовете. Още през пролетта представители на сектора заявиха, че подобно определяне на цените прави бизнеса им силно непредвидим, тъй като собствениците на централи няма да знаят по какви изкупни цени ще продават зеления ток и как ще връщат заемите за еко инсталациите, преди да са ги построили напълно.

Вместо да опростят условията за изграждане на възобновяеми енергийни проекти обаче, новите текстове създават още по-неблагоприятни условия за инвеститорите, коментираха от бранша пред Капитал Daily. С тези поправки се опитват да спрат всички проекти, каза Велизар Киряков, председател на Българската асоциация на производителите на екологична енергия.

Проблем за финансирането на проектите освен липсата на предвидимост може да се окаже и честотата на определянето на цените. В предложенията за поправки е записано още, че преференциалните тарифи за зелена енергия ще се определят два пъти годишно до 30 юни и до 31 декември, а не както досега - до 30 юни. Банките бяха скептични при промяната на цената веднъж годишно, да не говорим за два пъти, коментираха от бранша.
Според вносителите обаче е възможно тази поправка да отпадне в окончателния вариант на поправките, които се очаква да бъдат внесени в парламента.

С готвените поправки отпада и едногодишният срок, който законът дава за присъединяването на ВЕИ инсталациите към мрежата. Става въпрос само за проектите с предварителен договор, които към момента са за 4700 мегавата. Поправките няма да засегнат тези централи, които вече се изграждат, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, който е участвал в подготвянето на промените. Според текстовете Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и ЕРП-тата трябва да изготвят график на присъединяване на инсталациите. Това трябва да стане в срок до 3 месеца от приемането на закона съгласно 10-годишния план за развитие на преносната и електроразпределителните мрежи. След като този график бъде изготвен, всеки производител, който има предварителен договор за присъединяване, ще бъде уведомен за възможните срокове. Самите централи трябва да отговорят в рамките на един месец дали са съгласни с предложените срокове, а в случай че това не бъде направено, предварително сключеният договор за присъединяване се прекратява. Ако някой инвеститор прецени, че срокът, който му е определен, не го удовлетворява, ще си получи обратно таксата за предварителен договор, посочи Николов.

Подоготвяните промени само половин година след като законът за възобновяемите енергийни източни беше приет, създават несигурност в сектора. Когато се изготвят такива поправки, е добре да се поиска мнението на всички заинтересовани страни, коментира Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.
Готвените поправки облекчават единствено проектите за водни електроцентрали с инсталирана мощност до 1 мегават включително. Според текстовете тези проекти се освобождават от гаранцията от 5 хил. лв. за мегават присъединена мощност. Освен това ЕРП няма да имат право да отказват присъединяването на такива обекти, независимо дали капацитетът на мрежата в даден район е изчерпан.

Информация: Капитал Daily

Още новини