Начало Новини Актуално Пролетна кампания приканва за почистване и озеленяване в Стара Загора

Пролетна кампания приканва за почистване и озеленяване в Стара Загора

Актуално

Заедно за една по-чиста Стара Загора е мотото на кампания, която обединява институции, представители на бизнеса и неправителствените организации, както и старозагорци в мащабна инициатива по почистване и озеленяване на градски пространства. Идеята ни не е да излезем в един ден и да почистим около домовете си, а да бъдем отговорни към околната среда постоянно. Кампанията е многопластова и всичко, което представяме днес, е само част от нея. Тя ще се развива във времето. Очакваме предложения и занапред, обяви ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев.

В Деня на доброто обявяваме нещо наистина полезно за всички ни - общата ни цел е по-чиста и по-приветлива Стара Загора. На 25 март, всеки, който има желание, може да се включи в общоградското почистване, но и озеленяване на междублокови пространства. Отново обявяваме и конкурс за най-добре поддържана градинка около жилищен блок. Наградите ще бъдат атрактивни, даде подробности Танев. Той подчерта още, че средата, която ни заобикаля - зависи от всеки един старозагорец. През април ще насочим фокус към разделното събиране на отпадъци, вярвам, че ще привлечем съмишленици и тогава, добави той.

Всички, които имат желание и възможност да се включат в кампанията, навръх Благовещение, могат да го заявят до 15 март в съответното Административно бюро или на e-mail адрес press@starazagora.bg. Важно е да съобщят име, адрес и телефон, както и дали само ще почистват или имат необходимост от растителност, която да обогати площта около жилищния им блок.

Конкурсът, който отново ще търси най-добре поддържано междублоково пространство, очаква участници до 25 май. Всеки, който се грижи за уюта и пъстротата около дома или работното си място, може да изпрати снимки, адрес и телефон за връзка отново на електронен адрес press@starazagora.bg. Получените фотоси ще бъдат публикувани в официалната страница на Дирекция Транспорт, чистота и екология във фейсбук, където ще очакват подкрепа до края на месеца. Победителите ще получат своите награди на 5 юни, когато е Световният ден на околната среда. Основната мисия на кампанията е да бъде показан и поощрен добрият граждански пример, подчерта Радостин Танев.

В пресконференцията участваха още директорът на Дирекция Транспорт, чистота и екология на Община Стара Загора Росица Копривчина и началникът на отдел Екология Пламен Йорданов. По време на срещата с местните медии, Радостин Танев обяви, че предстои стартиране на кампания, която ще бъде насочена към повишаване на информираността на дейността на Общинския приют за безстопанствени животни, както и мерките за ограничаване броя на бездомните кучета в града. От думите му стана ясно, че се предвижда кампания за безплатна кастрация на домашни и дворни кучета в града и селата от общината.

Още новини