Начало Новини Актуално Прокопани пътища спряха работата на АЕS

Прокопани пътища спряха работата на АЕS

Актуално

За пореден път работата по гуменотранспортната лента и трасето до депото за отпадъци на бъдещата ТЕЦ "AES Гълъбово" е спряна. Проверката ни на място установи, че и двата пътя са прокопани и са издигнати диги от пръст и асфалт, които пречат на преминаването на колите. Общинският багер си е свършил работата преди десетина дни, без някой да предупреди американския инвеститор AЕS.

Според мениджъра на съоръжението за депониране на отпадъци Светослав Николов, зад рововете е останала техника, която се е прибрала в базите си по черни обходни пътища.
Спирането на строителните работи по съоръжението за депониране на отпадъците далеч не е първото. Равносметката от войната, която гълъбовският кмет (отстранен от длъжност от края на м.септември т.г., до приключване на прокурорското разследване срещу него) обяви на поредния стратегически инвеститор, е забавяне изграждането на обекта. Според Светослав Николов, забавянето е близо 10 месеца.
Освен прокопаните пътища, достъпът от няколко месеца е ограничен и от общински бариери, които спират тежките камиони. Мотивът е, че мостът на реката може да се срути. Пред "Старозагорски новини" представителят на AES заяви, че има съдебно решение за премахването на бариерите, но фотографският ни обектив засече точно обратното. Явно и след отстраняване на Николай Тонев "военните" действия продължават. Опитите ни да се свържем с временно изпълняващия длъжността кмет на общината Пламен Бараков пък се оказаха без резултат.

Според официалната версия, ще се извършват ремонти

Пътищата са прокопани от общинската фирма БКС, а причината е ремонтни работи, заяви за "Старозагорски новини" кметът на с. Обручище Илия Марков. Асфалтът на единия бил изровен заради изграждането на нов водосток. Старата тръба с диаметър 600 мм се оказала тясна и щяла да бъде подменена с двойно по-широка. Целта била водата да се изведе до дерето. (В редакцията разполагаме със снимки как общинският багер, придружен от буса на БКС, оформя траншеята по средата на асфалтирания път.)
Нивото на втория път пък било по-високо от дворовете на къщите и те се пълнели с вода при обилни дъждове. Затова се наложило булдозерът да разрови улицата, след което щяла да бъде оформена канавка, която да отвежда водата в езерото.
На журналистически въпрос как жителите на Обручище стигат до нивите си Марков отговори, че и те са затруднени. Проблем било и отиването до гробищата и затова изровената улица щяла да бъде поне чакалирана.
Кметът не можа да отговори на въпросите кой започва ремонти на пътища преди началото на зимата и защо 10 дни след първата копка не се работи на нито един от двата обекта? За сметка на това обаче той информира, че за тежките машини на АЕS вече имало определено трасе. То минавало през Медникарово, излизало посредата на обекта за депониране на отпадъците и било одобрено както от Общината, така и от КАТ.

АЕS започва възстановяването на няколко улици в Обручище

На фона на продължаващите вече месеци наред проблеми американският инвеститор е поел ангажимента да ремонтира за собствена сметка 6-7 улици в с. Обручище. Става въпрос не само за тези, по които са се движили камионите, но и за други, посочени от кмета Марков. Николов информира, че офертите са при тях, но не са сключили договор, тъй като чакат одобрението от община Гълъбово.
Освен това от АЕS са готови да помогнат за решаването на проблема с отводняването на селото. Те са предложили да финансират проект за почистването на река Соколница, но и за това дарение очакват благословията на местната власт.
На въпроса за новото трасе за камионите им Светослав Николов заяви, че той не разполага с подобна информация. Ако пък то минавало през Медникарово, то вероятно ставало дума за черни пътища, които през дъждовните и зимните месеци нямало как да се използват.

Министър Трайков нарече случващото  се в община Гълъбово "безобразие"

Преди няколко дни министърът на икономиката и енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви в Раднево: "Нямам думи за безобразията, които се вършат в една съседна община". След това стана ясно, че той визира Гълъбово и конфликтите между местната власт и АЕS.
Въпросът е докога?

Още новини