Начало Новини Актуално Проклятие тегне над старозагорската болница

Проклятие тегне над старозагорската болница

Актуално

Проклятие тегне над най-голямата болница в Стара Загора - МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - сподели пред медията ни отец Йордан Карагеоргиев. - На територията й служение има повече от четири години в параклиса Св.Св. Козма и Дамян. Тук са идвали много хора за изповед и за причастие, за молитва, преди операция и пр. притеснителни интервенции.

Но параклисът е много малък и затова трябва да се възстанови старият храм, в който до 1944 г. са се провеждали редовни служби, а след това е превърнат в морга.

Навремето там е служил отец Симеон Евлогиев - един изключително ерудиран, високообразован човек и невероятен проповедник, завършил в Швейцария. Два месеца преди да почине, имах възможността да разговарям с него. След като разбра, че служа в Затвора (тогава бях свещеник на няколко месеца), макар и тежкоболен, в продължение на един час той разговаря с мен. Сподели, че през целия му живот най-голямата милост Божия е била да служи в Затвора и в болницата. Насърчи ме, че трябва да се старая в Затвора да се направят повече параклиси и църкви. След идването на атеистичната власт храмът в Затвора е превърнат в килии, в които са оставени доживотноосъдени, а специално построената за църква сграда в болницата е превърната и до ден-днешен в морга. Това, което е много важно и трябва да се знае от хората, е, че това оскверняване в Старозагорския затвор е очистено, с построяването и откриването на множество Божии домове, но в болницата - все още тегне. Колкото и грозно и страшно да звучи, това е проклятие, защото всяко оскверняване на Божия храм носи своите негативи за хората, които са го сторили, и за хората, които не правят необходимото да се възстановят нещата, при положение, че има такава възможност, каза отец Йордан.

С помощта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и на д-р Петър Атанасов, изп.директор на МБАЛ Киркович, е направена първата крачка - открит е кабинет за духовно обгрижване на трудноподвижните и тежкоболните хора, които са на лечение в болницата, както и на техните близки и персонала, в който на разположение е отец Йордан. Крайно време е да се направи и втората крачка - да се възстанови църквата, която преди комунистическия атеизъм е носила името на Св. Николай.

Според отец Йордан Карагеоргиев, налице е подкрепата на всички институции, от които зависи премахването на проклятието. Старозагорският владика Галактион също стои на твърди позиции, че трябва да се възстанови храмът в болницата, за да има служение на свещеник. Дори се предлага църквата да носи името на Свети Панталеймон, като застъпник на лекарското съсловие.

За мене като духовник е по-важно не толкова кой ще е небесният покровител, защото всеки от тях е проводник на Божията благодат, колкото това да се случи. В болницата има изключително голяма потребност от духовник, обясни свещеникът.

В цяла Европа духовната подкрепа е реалност. В България в Александровската болница, в Русенската и др. също е факт, като свещениците са част от персонала.

Проблемът е, че всички заинтересувани страни са съгласни, но реални стъпки не се предприемат.
В редакцията на вестник Старозагорски новини се получава информация за готовност за предприемане на подписка от няколко младежки организации, за да се разреши проблемът. Същото е настроението и на болните, на техните близки и на персонала.

Считаме, че при това делово кметско ръководство на Стара Загора не би следвало да се стига до подобни действия за изява на гражданска позиция.

В този смисъл Редакцията на Старозагорски новини предлага, още на следващото си заседание, Общинският съвет да разгледа казуса и да предостави превърната в морга сграда на църквата, на Митрополията, която да се разпореди за следващи стъпки по канона, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини