Начало Новини Актуално Производството на газ се увеличава

Производството на газ се увеличава

Актуално
природен газ

Добивът на природен газ в България се е увеличил през март 2011 г. близо 70 пъти спрямо количеството, произведено година по-рано. Увеличението спрямо предходния месец февруари пък е с около 30%. Това показват данни на Националния статистически институт. Увеличение се отчита и при нефтените продукти и твърдите горива. През март с 2.4% по-малко е произведената електроенергия в сравнение с февруари, но на годишна база има ръст от 10.6%.

Националната статистика отчита рязко увеличение при производството на природен газ през последните месеци. Само на месечна база местното производство нараства с 28.1% до 41 млн. куб. м, въпреки че доставките на пазара като цяло се свиват с 3.3% до 348 млн. куб. м. Година по-рано пък производството е било едва 0.6 млн. куб. м, което показва скок от близо 70 пъти. Основна причина за това е стартиралият в края на 2010 г. добив на природен газ от новооткрити местни находища, съобщават от НСИ. Става дума за производството на синьо гориво от находищата Калиакра и Каварна в шелфа на Черно море, които се разработват от британската компания Melrose Resources. При стартирането му през ноември миналата година проектът беше определен от премиера Бойко Борисов като "конкуренция на "Газпром". От двата кладенеца ще се черпят приблизително 400 млн. куб. м газ годишно. Това представлява повече от 13% от потреблението за последната година, което е около 2.9 млрд. куб. м. След преработка в завода на компанията край Варна по-голямата част от горивото се продава на държавната "Булгаргаз", а част от него се доставя директно на местни промишлени потребители.

Производството на твърди горива (въглища и брикети) през март нараства с 1.2% спрямо февруари и с цели 26.9% на годишна база, като общият обем достига 2.9 млн. т. Основният производител на въглища в България - Мини Марица-изток, от чиито продукти се произвеждат около 31% от електроенергията в страната, отчете силен добив през март от над 2.4 млн. т въглища. През април производството достигна 2.6 млн. т, което е 112% от планираното за месеца количество. Нещо повече, от началото на май компанията започна доставки и за новата ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, като за цялата 2011 г. е заложена доставка от над 6 млн. т за централата, казаха от дружеството. След спада След отчетения силен спад в производството и доставките на нефтени продукти през втория месец на годината през март се забелязва възстановяване на обичайните за страната количества и дори ръст. Със 112.5% се е увеличило производството на безоловен бензин спрямо слабия месец февруари и с 47.1% на годишна база, като общото количество достига 153 хил. т, показват данните на НСИ. Продажбите в страната намаляват с 13.2% спрямо година по-рано до 46 хил. т., пише вестник Пари.

При дизела също производството надвишава консумацията в страната. Увеличението на производството обаче е по-малко, отколкото при бензина, като след спада през февруари то нараства с 97.8% през март и достига 184 хил. т. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е 15%. Доставките на местния пазар през март са 92 хил. т, което представлява 130% ръст на месечна база и спад от 27.6% спрямо март 2010 г. От "Лукойл Нефтохим Бургас" не бяха открити за коментар. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев каза, че не разполага с информация за понижението през февруари, но добави, че компаниите често провеждат плановите си ремонти през по-слабите месеци. По думите му като цяло секторът отчита 10-15% спад в продажбите заради кризата.

Още новини