Начало Новини Актуално Производството на енергия от ВЕИ е в колапс

Производството на енергия от ВЕИ е в колапс

Актуално

Изказването на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че може да бъде наложен временен мораториум на проектите за производство на ток от възобновяеми енергийни източници източници (ВЕИ), постави бизнеса в колапс. Българските банки отказват да осигурят финансиране, а чуждестранните инвеститори се готвят да напуснат страната. За това алармираха днес от Българската фотоволтаична асоциация.


Според председателя й Никола Газдов доверието в сектора е напълно изгубено и той се намира в състояние на "будна кома". По думите му много български компании ще бъдат принудени да преустановят работа в резултат от един евентуален стоп пред проектите. Освен това е налице реален риск да бъдат изгубени чуждестранни инвестиции в размер на около 1 млрд. евро за следващите 3 години, които е било планирано да бъдат направени от различни компании, предаде econ.bg.
По време на събитието от Българската фотоволтаична асоциация поискаха среща с министрите на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма Нона Караджова и Трайчо Трайков и премиера Бойко Борисов, по време на която държавата веднъж и завинаги да заяви дали ще инвестира в развитието на ВЕИ или не. Също така беше поискана и ясна регламентация в сектора, която да позволи, "когато някой е с лоша прическа, да не се реже главата".
В момента липсва яснота колко са точно проектите за строеж на фотоволтаични централи. Според Газдов са подадени заявления за изграждане на мощности за производство на около 12 хил. мегавата енергия (8 хил. от вятъра и 4 хил. от слънцето), но повечето от тях са фантомни, тъй като касаят просто интерес, а не желание за инвестиции. Той се обяви твърдо за проверка на спорните проекти, но настоя тези, чието финансиране е осигурено, да не бъдат спирани.

Още новини