Начало Новини Актуално Производството на енергия от биомаса е приоритет на правителството през 2012 г.

Производството на енергия от биомаса е приоритет на правителството през 2012 г.

Актуално
Биомаса

Производството на енергия от биомаса ще е приоритет за правителството през тази година. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на лекция на тема Състоянието на земеделието в България, отношението към ЕС, поведението на гражданите в Европейската академия в Берлин.

Страната ни вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електрическа и топлоенергия, посочи министър Найденов. Годишно в момента се добиват 5 млн. кубика дървесина, а само за санитарна сеч е необходимо да добиваме двойно повече. Ако използваме санитарната сеч може да се произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ Козлодуй за една година, каза министър Найденов. П

редимствата на този вид производство са, че ще е много евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони. На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенционалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

Въпросът за добива на енергия от биомаса е бил поставен и на срещата на премиера Бойко Борисов с германския бизнес по-рано вчера, като министър-председателят също е обявил за приоритет този вид енергия. Министър Найденов присъствал и на обяда, даден от канцлера Ангела Меркел за българската делегация, където също са засегнати теми в областта на земеделието. Германия е изразила подкрепата си за искането на България за достигане на максимално разрешените тавани за европейски субсидии още през 2014 г., вместо през 2016 г. Ако предложението бъде прието, пакетът за страната ни ще достигне размер от 860 млн. евро през 2014 г. По думите на министъра, това ще е справедливо спрямо новите членки, които в момента са ощетени.

По отношение на промените в Общата селскостопанска политика, позициите на Германия и България се доближават много, каза министърът. Двете страни подкрепят по-умереното позеленяване на ОСП, подкрепата за младите фермери и опростяването на процедурите. Министър Найденов обаче е посочил, че за страната ни е неприемливо определянето на 2011 г. като референтна за подпомагане на стопанствата. Според него по-подходящо е за базова за подпомагане година да се приеме 2014 г. като начало на новия програмен период. 

Още новини