Начало Новини Актуално Производството на електрически автомобили започва в Стара Загора през 2011 г.

Производството на електрически автомобили започва в Стара Загора през 2011 г.

Актуално
електромобил

Британската компания Zero Carbon 2020 обяви за пореден път, че планира да започне сглобяване на електрически автомобили в предприятие в Стара Загора. Производството трябва да започне през второто тримесечие на 2011 година, съобщи Джейми Робъртсън, директор на компанията. Той потвърди намерението на фирмата по време на международна конференция Електромобилите - предизвикателствата на новата мобилност, която се проведе в София.

Първоначалната инвестиция е 6.5 млн.евро, като се планира при добро развитие на пазара, тя да стигне 10 - 20 млн. евро. В Стара Загора ще се сглобяват два модела – за градско използване и спортен модел. Първият модел е разработен заедно с швейцарската Ринспийд.
Моделите, произведени в Стара Загора трябва да издържат пробег без зареждане до 300 км. Сега средният пробег на електромобилите в света е 150 км. Фирмата щe развива модели с т. нар. индуктивно зареждане, т.е. без свързване чрез кабели на устройството за зареждане. Zero Carbon 2020 работи в сътрудничество с друга английска фирма - Liberty E Cars, която също обмисля инвестиции в България, като те вероятно ще бъдат насочени към производство на компоненти за електрически коли (батерии, електроника и др.).
Точно преди година международният фонд Куоръс венчърс съобщи, че е осигурил британска инвестиция за производство на електромобили в Стара Загора, припоня economynews.bg. По-късно инвеститорите бяха в града за проучване на кога модулната поточната линия може да бъде пусната в експлоатация, като се говореше за производство на 4-местна кола, която ще може да развива до 120 километра в час и да изминава до 30 километра с едно зареждане.

В началото на януари 2011 година в Стара Загора 36-годишният електротехник Цветомил Белчев показа изобретена от него електрическа кола. Екологичното возило е създадено само с български части и е предназначено за използване в градска среда. Според Белчев създаването на електромобила отразява неговото виждане за бъдещото придвижване в градска среда. Той е малък, компактен и не замърсява въздуха. Технологичното чудо е със собствено тегло 380 килограма, дълго е 2 метра и 10 сантиметра и високо метър и 57 сантиметра. Двигателите му за трифазни и се зареждат от батерии. Купето отвътре е достатъчно широко и комфортно за шофьора, а багажника му побира 250 килограма. Въпреки малките си размери, возилото се държи стабилно на пътя, категоричен е създателят му.

По време на двудневната конференция в София стана ясно още, че превръщането на обикновен бензинов или дизелов автомобил в електромобил може да струва не повече от 8000 лв., съобщиха преди дни от Индустриален клъстер Електромобили, обединяващ няколко български производители на такива возила, на слънчеви батерии и на зарядни станции за електромобили, както и учени от БАН.
2,50 - 3,00 лв. струва изминаването на 100 км на електричество, което е почти 10 пъти по-евтино от изминаването на същия пробег на бензин.

Още новини