Начало Новини Актуално Производителите на яйца обещаха да намалят цените

Производителите на яйца обещаха да намалят цените

Актуално
Мирослав Найденов

Българските производители на яйца разбират ситуацията и се ангажираха да намалят цените, а в седмицата преди Великден да направят промоции. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с представители на бранша от цялата страна в Пловдив. Той обеща държавата да намери начин да отговори на този жест. Той припомни, че за птицевъдите са предвидели около 6 млн. лв. национални доплащания тази година. 

По отношение на цените, министър Найденов не се ангажира с конкретни цифри, като поясни, че споразумения за цени на срещата не е имало, за да няма съмнения в картел. Той благодари на производителите, че са се съгласили и са проявили национално отговорна позиция, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Търговските вериги също да намалят своята надценка, призова министърът. Той се ангажира да се срещне и с представители на големите вериги, за да ги призове да намалят процента на своята надценка върху яйцата. Според производители на яйца в търговската мрежа достигат с надценка от 10-12 ст., което според министъра е неморално високо.

Министър Найденов припомни на производителите на яйца, че преди месец ги е защитил от нерегламентирания внос на полски яйца, като е наредил да се засили контролът по границите. Според него в момента има опит за нерегламентиран внос на евтини яйца от трети страни, предимно Македония и Сърбия, където не важат европейските изисквания за хуманно отглеждане на кокошките. Разпоредил съм денонощен контрол по граничните пунктове, каза министърът.

В момента няма спекула на цените при производителите, категоричен бе след срещата Иван Иванов, производител от Добрич. Според него цените не са увеличени заради Великден, а поскъпването се дължи основно на инвестициите в птицефермите, във връзка с новите европейски изисквания, на нарасналите цени на фуражите и горивата. С 15-20% са се увеличили производствените цени на яйцата заради въвеждането на евростандартите, по оценки на бранша.

Още новини