Начало Новини Актуално Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР (видео)

Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР (видео)

Актуално

производители зелена енергия съдят ДКЕВР

От 18 септември влезе в сила новата такса за достъп, която трябва да заплащат производителите на зелена енергия на електроразпределителните дружества. За някои от производителите тя достига 40% от приходите им и това ще доведе до масови фалити в сектора. Таксата е въведена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това предизвика острото недоволство на предприемачите, които са инвестирали в съоръжения за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Те започнаха и протести пред сградата на регулатора. Сред тях е и Койчо Коев, собственик на соларна централа с инсталирана мощност 89 киловата близо до Раднево.

Всеки един от нас е подписал договор, теглил е кредит и си е направил сметката. Изведнъж ДКЕВР решава да въведе нова такса, с която ще убие вече готов и работещ бизнес, каза Койчо Коев. Неговата соларна централа е създадена през 2008 г. За всеки произведен мегаватчас той ще трябва да плаща по около 240 лева. Например, централа с мощност 5 киловата в района на Раднево произвежда годишно около 7 мегаватчаса електроенергия. Таксата за достъп е близо 1 700 лева, каза още г-н Коев.

Според него, обществото е било подведено, че причината за увеличението на цената на тока с 13% е скъпата зелена енергия. Никой не обяснява, че България като страна член на ЕС трябва до 2020 година да достигне 16% дял от консумираната електроенергия да бъде от ВЕИ. Ако не бяхме инвестирали в производството на зелена енергия, държавата ще плаща неустойки, коментира Койчо Коев.

Заради новата такса производителите ще заведат съдебни искове срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Още новини