Начало Новини Актуално Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР

Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР

Актуално
производители зелена енергия съдят ДКЕВР

Производители на алтернативни енергийни източници ще заведат дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за това, че институцията е съкратила субсидиите за производство на зелена енергия. Недоволството идва и от това, че те са уведомени, след като вятърни турбини и соларни панели вече са били в експлоатация.

Според тях това може да доведе сериозни проблеми в сектора, предаде агенция Ройтерс, цитирана от econ.bg. Българският енергиен регулатор е съкратил преференциалните тарифи за подпомагане на развитието на възобновяемите източници на енергия на вече влезли в експлоатация инсталации. Освен това ДКЕВР е наложила и допълнителни такси за пренос по мрежата.

Според инвеститорите в зелена енергия има законови нарушения, тъй като ДКЕВР не е информирала публично компаниите, които са засегнати.
Ощетените страни споделят също, че регулаторният орган е нарушил нормалните условия за конкуренция, което е злоупотреба с власт.

Според агенция Ройтерс, компании от Австрия, Германия, Япония, Китай, Южна Корея и САЩ са проявили голям интерес към потенциала на слънчевите и вятърните инсталации в България, заявявайки, че условията за зелен бизнес са много изгодни. Големият интерес към зелената енергия и износената електропреносна мрежа дадоха основание цените на електричеството да се покачат.  От агенцията припомнят, че въпреки непредвидените бариери за енергия от алтернативни източници, цените на тока скочиха с 13% през тази година.

Още новини