Начало Новини Актуално Производители на картофи ще бъдат компенсирани заради сушата

Производители на картофи ще бъдат компенсирани заради сушата

Актуално
компенсации картофопроизводители заради сушата

Държавата ще отпусне помощ и на картофопроизводителите, които са загубили напълно продукцията си заради сушата. Това стана ясно след среща между заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.

За да получат обезщетение, стопаните трябва да имат напълно пропаднали площи заради природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. Помощта е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на картофи през годината – засаждане, напояване, наторяване и окопаване, без обаче да се включват разходи за прибиране на продукцията и транспортирането й, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Зам.-министър Боянова припомни, че през тази година близо 1 000 картофопроизводители вече са получили 5 млн. лв. държавна помощ по de minimis за закупуване на торове и препарати. Беше обсъдена и възможността за предоставяне на кредити при облекчени условия от ДФ Земеделие за закупуване на семена, торове и продукти за растителна защита.

Участниците в срещата отчетоха важността на сектора за развитието на земеделието у нас и необходимостта от по-значителни инвестиции в него.

Още новини