Начало Новини Актуално Прогрес АД ще достигне миналогодишния си оборот, ако няма крайни мерки срещу COVID-19

Прогрес АД ще достигне миналогодишния си оборот, ако няма крайни мерки срещу COVID-19

Актуално

Старозагорското машиностроително предприятие Прогрес, част от структурата на Холдинг Загора, постепенно възстановява обемите си от преди кризата с коронавируса.

Предприятието изработва технически отливки и ги доставя на машиностроителни предприятия в цял свят. То снабдява 60 - 70% от българските машиностроителни предприятия.

На практика ние стоим в началото на машиностроителния процес . По тази причина при нас кризата в бранша се усеща от самото ѝ начало, казва директорът на предприятието инж. Славин Янакиев пред сайта divident.eu.

През март и април тази година Прогрес регистрира спад на производството си от 50%. Причина е фактът, че голяма част от клиентите им са в Италия, а страната по това време беше най-силно пострадала от кризата с коронавируса.

В Италия наши клиенти бяха спрели работа за близо месец, макар че предварително бяха дали поръчки. На практика ние изпълнихме тези поръчки и доставихме изделията по-късно, обяснява Янакиев.

След април започва постепенно възстановяване на обемите на производство на старозагорското предприятие, като в момента то почти е стигнало миналогодишните си нива.

В Прогрес работят 500 души. Цифрата на заетите е постоянна през последните 10 години. Независимо от трудностите през пролетта, ръководството не е предприело съкращения. Използвало е мярката 60:40, която е помогнала за запазване на работната ръка в трудните месеци.

Имаме капацитет да се справим и с нова вълна на кризата, стига да не се стигне до крайни мерки, казват от ръководството на Прогрес.

инж. Славин ЯнакиевРъст на производството Увеличаване на производството и по-голяма ефективност на производствените процеси отчитат в Прогрес през последните 10 години. За това време старозагорското предприятие успява да удвои оборота си от 20 млн. лева на 40 млн. лева. Само през 2018 г. са въведени дълготрайни материални активи на стойност 7,5 млн.лева. Инвестираните средства през последните години са в размер на 10 млн.лева.

През 2020 година се надяваме да стигнем резултатите от миналата година, стига да не влязат в сила крайни мерки срещу коронавируса, казва инж. Янакиев. Хората при нас работят по принцип с лични предпазни средства. Освен това работата е такава, че те нямат пряк контакт помежду си, казва Славин Янакиев. Затова и до момента в работна среда не са регистрирали заразени с коронавирус. Имали са само карантирини служители.

От 4 години Прогрес развива и направление механообработка. От миналата година работи нов цех за производство. Старозагорското предприятие произвежда и декоративни изделия за паркове, градини, като в това направление е сред най-известните производители в Европа. Държи сериозни пазари на тези изделия в Дубай, Кувейт, ОАЕ, Италия, Гърция, Испания, като през последните години взема все по-голям дял от пазара и Африка.

Диверсификация на риска За да се справим с предизвикателствата в динамичната среда, в която живеем и работим, непрекъснато увеличаваме броя на произвежданите от нас изделия, както и броя на клиентите си, казват от ръководството. Така напрмер, Прогрес доставя отливки за предприятия на Bosch в 4 различни държави. Работи с 30 постоянни клиенти, като през последните години увеличава броя им с около 20%. Стремим се никой от клиентите да не заема дял от производството ни повече от 10-15%, за да нямаме пряка зависимост от него, казва Янакиев.

Още новини