Начало Новини Актуално Прогрес АД повишава енергийната си ефективност с европейско финансиране (видео)

Прогрес АД повишава енергийната си ефективност с европейско финансиране (видео)

Актуално

Прогрес АД повишава енергийната си ефективност с европейско финансиране Славин ЯнакиевОт няколко години Прогрес АД успешно работи по проекти с европейско финансиране. Фирмата, която е в структурата на Холдинг Загора, е лидер на Балканите в сферата на производството на висококачествени технически отливки от сив и сферографитен чугун. Проектът, по който в момента работи дружеството, е на стойност близо 3 млн. лева по ОП Конкурентоспособност.

Целта е да се повиши енергийната ефективност в производството, в резултат на което ще се намалят разходите. Топилните пещи ще бъдат заменени с нови и високо ефективни. Ще бъде внедрена и рециклираща инсталация за отработените леярски смеси, съобщи Славин Янакиев, изпълнителен директор на Прогрес АД. След заработването на новите пещи се очаква разходът за енергия да бъде намален с 24%.

Независимо от кризата в световен мащаб, старозагорското дружество успя да разшири своите пазари и да привлече за клиенти световноизвестни фирми от областта на хидравликата, енергетиката, автомобилната и тракторната промишлености и от други браншове. Първото задължително условие Прогрес да бъде предпочитан партньор е качеството, което предлага. Друго предимство е стратегическото място, което България заема на картата.

Дружеството произвежда също така декоративни отливки за парково и улично осветление и оборудване, което може да бъде видяно в десетки градове по света. В момента Прогрес изпълнява голяма поръчка за Мароко.

Предприятието разполага с модерна акредитирана лаборатория, в която се извършва пълен контрол на: входящи суровини; характеристики на стопения материал и формовъчната смес; физични, химични и механични характеристики на готовите изделия.

илко груев

Още новини