Начало Новини Актуално Програмата на Община Стара Загора за честването на 140-та годишнина от Освобождението започва днес

Програмата на Община Стара Загора за честването на 140-та годишнина от Освобождението започва днес

Актуално
знаме 3 мартПатриотични песни ще звучат в колите на градския транспорт в Стара Загора, по повод навършващите се 140 години от Освобождението на България. Инициативата е от няколко години и се приема много добре от гражданите, които използват публичния транспорт в града, съобщават от общинското дружество Тролейбусни и автобусни превози.
Програмата на Община Стара Загора за 3 март – Национален празник на Република България, посветена на 140 години от Освобождението на България, започва от днес с изложбата Аз съм българче, обичам… на Школата по изобразителни изкуства при НЧ Родина 1860, която ще бъде открита в 18.00 ч.в зала Байер. В градската Художествена галерия може да се види изложбата Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. в гравюрите на чуждестранните художници и кореспонденти.
На 2 март от 17.30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде открита веществено-документалната изложба С български дух и европейска мисъл.
В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 ч., пред сградата на областната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.
На 3 март програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще започне в 9,00 часа с Божествена света литургия, отслужена в катедралния   храм Свети Димитър. В 10,15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
В 11.00 ч. пред сградата на областната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което паметното шествие под наслов За Свободата... Да развеем българското знаме! ще потегли към Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, където ще завърши с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов Пред падналите за България – поклон!.
На финала ще се състои голям празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл Загоре, ансамбъл Зорница при НЧ Св. Климент Охридски -1858 и много самодейни състави от града. Режисьор на събитието и тази година е директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов, с помощта на ръководителя на ансамбъл Загоре Христо Иванов.
Регионалният исторически музей на 3 март ще работи за посетители от 10.00 ч. до 18.00 ч. с вход свободен. От 10.30 - 11.30 ч. и от 14.00 - 15.00 ч. ще се проведат демонстрации на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи.
Градската художествена галерия също ще бъде отворена с вход свободен за посетители от 10.00 ч. до 18.00 ч.                  
За желаещите граждани да се изкачат на Мемориала Бранителите на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека З. Княжески ще тръгнат 4 автобуса.

Още новини