Начало Новини Актуално Програма Дунавски регион 2021-2027 г. ще е с бюджет от 266 млн. евро

Програма Дунавски регион 2021-2027 г. ще е с бюджет от 266 млн. евро

Актуално

България ще има достъп до над 266 млн. евро за финансиране на съвместни проекти по програма Дунавски регион 2021-2027. Четиринадесетте държави, които участват в нея, приеха финалния й вариант на заседание в Будапеща. Управляващият орган - Министерство на финансите на Унгария, ще подаде официално програмата в Европейската комисия. Очаква се тя да бъде одобрена в началото на септември тази година, след което ще започне реалното ѝ изпълнение.

По време на заседанието държавите партньори по програмата единодушно изразиха подкрепа и съпричастност към Украйна заради военните действия на нейна територия. С цел подпомагане и за насърчаване на транснационалното сътрудничество бе взето решение Украйна да участва в програмата с цялата си територия.

В Дунавски регион ще участват региони и от Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Румъния, Словения и Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Молдова и Украйна.

Бенефициентите ще могат да подават проектни предложения по четири приоритета: По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион, По-зелен и нисковъглероден Дунавски регион, По-социален Дунавски регион и По-добро управление на сътрудничеството в Дунавския регион.

По предложение на Европейската комисия спестените средства по Европейския инструмент за съседство по програма Дунав 2014-2020 в размер на 5 млн. евро, предвидени за Украйна и Молдова, ще бъдат пренасочени към други европейски програми с участието на двете държави за финансиране на дейности за хуманитарна помощ и подкрепа за бежанци.

В рамките на заседанието бяха обсъдени възможностите за подкрепа на Дунавската стратегия, които бъдещата програма ще осигури, както и механизмите за по-облекчено изпълнение на съвместните проекти и инициативи.

Още новини