Начало Новини Актуално Прогнозират масови фалити на строителни фирми

Прогнозират масови фалити на строителни фирми

Актуално

В България има около 12 хил. фирми, регистрирани за строителна дейност, от тях около 5,5 хил. са членове на Строителната камара. Очакванията на камарата са, че една трета от тях няма да продължат регистрацията си през 2010 г. или ще я замразят изцяло, прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Българските строители отбелязват днес своя професионален празник. От Димитровден според народните предания започва зимата, а за близо 35 000 строители - очакването да загубят работа до края на годината, каквато прогноза наскоро направи ръководството на Камарата на строителите в България. През 2010 година се очакват трудности, тъй като България преминава много бързо от един режим на икономиката си в друг, обясни той. Работата по магистрала „Хемус" продължава с актуализиране на проекта и работата с Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще направи точна оценка на възможностите за публично-частно партньорство, съобщи министърът. Заложеният модел сега е неприемлив, защото се предвижда държавата да плаща под формата на косвени такси по 96,3 млн. евро на година, припомни Росен Плевнелиев. Това означава, че само косвените такси за първите десет години ще я изплатят, обясни министърът.

Изследванията на експертите показват, че тази магистрала сама не може да се изплаща и държавата не може да доплаща в този порядък от 96 млн. евро. По програмата за „Регионално развитие" има 502 млн. лв. за пътища, от тях 200 вече са подписани, а по другите 300 млн. се работи, за да може българските компании да започнат работа по 56 строителни отсечки по цялата територия на страната, каза още той. Плевнелиев заяви, че през март - април 2010 г. ще започне строителството на южната дъга на Околовръстния път от „Симеоновско шосе" до Младост - 4, както и на пътния възел Меден рудник в Бургас.

Още новини