Начало Новини Актуално Прогноза: След една година безработицата в България ще е над 16%

Прогноза: След една година безработицата в България ще е над 16%

Актуално

16,4 на сто ще бъде реалната безработица в края на 2010 година, смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Дъното на кризата ще бъде достигнато през първото тримесечие на следващата година. 96% от предприемачите смятат, че условията за бизнес у нас са се влошили през 2009 година.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, това е изключително тежка оценка за администрацията и политическия елит у нас, които не умеят да управляват икономиката ни.
Все по-малко предприемачи имат намерение да кандидатстват за европейско финансиране. Догодина основно бизнесът ще инвестира в повишаване на квалификацията на служителите си. Бизнесът ще се опита да задържи квалифицираните си кадри, съобщи Дарик радио.
Данев прогнозира, че безработицата ще продължи да расте през второто тримесечие на 2010 година. Според БСК към официалната прогноза за 11,4% безработица в края на 2010 година, трябва да се прибавят поне още 5 на сто обезкуражени лица, които нямат право да се регистрират като безработни. Това прави около 16,4 на сто безработица в края на следващата година.

* * *

Българският бизнес очаква да стигнем дъното през първите три месеца на следващата година. Държавата също е притисната до стената. Министерството на финансите обяви, че догодина от емитиране на държавни облигации, държавата ще набере над половин милиард лева.
Според традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара 63 на сто от предприемачите отчитат че 2009 г. е била лоша за тях. Рекордно число - 96 на сто от анкетираните фирми, смятат че условията за бизнес у нас тази година са се влошили, информира Би ТВ.
И още - според бизнесът само за една година фирмената задлъжнялост се е увеличила до 200 милиарда лева, като за 12 месеца ръстът е 40 милиарда лева.

По-лошото е, че ще става и по-зле. Според бизнеса, дъното на кризата ще бъде ударено през първото тримесечие на 2010 г. Тоест, след Нова година ни чакат още по-намалено производство и търговия.
Заради това стопанската камара очаква безработицата да продължи да се покачва, като прогнозата е тя да се удвои до 16%
"Нашите очаквания са, че безработицата ще продължава да расте и през второто тримесечие на 2010 г. и, ако не се обърне трендът, в икономиката във всички случаи тя няма да намалява поне още шест месеца.
Бизнесът ще бъде твърде предпазлив да назначава нови хора докато няма трайни уверения че икономиката тръгва нагоре. Бизнесът трябва да работи в условията на икономика с безработица", заяви председателят на БСК Божидар Данев.
Как правителството смята да привлече още пари с които да балансира бюджета на страната ни догодина?
По този въпрос финансовото министерство покани за консултации водещи макроикономисти и подуправителя на БНБ Калин Христов. Всичките са се обединили около становището, че не трябва да искаме пари от Международния валутен фонд.

Засега се знае само, че държавата планира да емитира вътрешни облигации и ценни книжа за 740 милиона лева. Финансовото министерство отделно все още проучва и възможността да продаде на международните пазари глобална емисия облигации с които да се финансира държавата.
Но тези намерения са все още твърде първоначални, за да можем да кажем със сигурност каква стратегия ще избере нашето правителство в задълбочаващата се криза.

Още новини