Начало Новини Актуално Прогноза: Жилищата с още 10% по-евтини до пролетта на 2010 г.

Прогноза: Жилищата с още 10% по-евтини до пролетта на 2010 г.

Актуално

Средно с поне 10% ще се понижат цените на жилищата през зимните месеци, прогнозират брокерите. Според тях пазарът ще остане слаб до пролетта. Зимата традиционно не е силен период, с малки изключения през декември, когато се приключват много сделки. Обикновено най-тежко е през януари и февруари и 2010-а няма да е изключение от това.

Тогава се очакват най-малко покупко-продажби, най-големи понижения.
Спадът в цените на някои типове и видове жилища ще е между 5 и 15% в различните региони на страната, а средно с над 10 на сто, прогнозират от "Явлена".
Цените няма да спрат да падат в следващите 2-3 месеца, очаква и Добромир Ганев, шеф на "Форос". Той обаче не се ангажира с конкретни цифри. От "Явлена" смятат, че сделките през първата половина на 2010 г. ще останат на нивата на тази година. Тогава бяха отчетени рекордно ниски стойности, съизмерими с тези отпреди бума, започнал след 2003 г. По данни на Агенцията по вписване първото полугодие на 2009 г. са извършени 134 891 покупко-продажби, което е спад от 35% спрямо същия период на 2008 г.

През лятото и есента догодина обаче е възможно да има покачване на сделките, смятат брокерите.

Според "Форос" и цените, и броят на сделките ще зависят предимно от развитието на икономиката, състоянието на бизнеса и политиката на банките, пише вестник 24 часа.
Има няколко положителни сигнала, които може да се отразят добре на пазара на имоти в следващите 6 до 8 месеца, обясни Ганев. Дори и те обаче няма да доведат до увеличение на цените, а само ще ги стабилизират.
В последните 1-2 месеца банките бавно и плахо започнаха да се отварят към кандидатите за кредит, като пускат промоционални оферти за кредит.

Прогнозата на рейтинговата агенция "Фич" и на БНБ са, че догодина икономиката ще отчете ръст от 0,5%, припомни Ганев.
Позитивно било, че отделни големи инвеститори в имоти отново поглеждали към пазарите в Централна и Източна Европа, включително и България. Пример за такъв е "Хайтман", който притежава "Сити център София". Той създаде подфонд с капитал около 1,3 млрд. евро за инвестиции в региона.
Тази активност е показателна, че очакват скоро цените да ударят дъното и да станат атрактивни за покупки, тълкуват брокерите.
Според тях в някои райони, където има малко терени за застрояване, предлагането започва да се изравнява с търсенето, което също щяло да повлияе за стабилизиране на цените.
Все още обаче на повечето места купувачите са много по-малко от жилищата, които се предлагат, и изборът е голям.
Това кара строителните фирми ще продължат да предлагат гъвкави схеми на изплащане на апартаментите. Те поддържат по-ниска норма на печалба, отколкото преди няколко години за сметка на по-ниските продажни цени.
Добър подход би било да заложат на иновативни подходи, като например сгради, отговарящи на европейските изисквания за енергийна ефективност, редови къщи в крайградските зони на цени, близки до тези на апартаментите, наем с последваща продажба и прихващане на наемната цена и др., съветват от "Явлена".

Все още обаче голяма част от клиентите са притеснени за бъдещето и доходите си и рядко пристъпват към сделка, освен ако нямат готови пари и открият подходящ имот на изгодна цена.
Сред най-големите им страхове е увеличаващата се безработица. Те са несигурни за доходите си, което не им позволява да пристъпят към теглене на кредит. Тези, които имат стабилна работа пък, се притесняват, че банката няма им отпусне финансиране.

Още новини