Начало Новини Актуално Професионалното образование представят в Стара Загора

Професионалното образование представят в Стара Загора

Актуално
1панорама2018Шестата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2018 откриха днес в Стара Загора. Тя е организирана от Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя.
В общинската зала за художествена гимнастика със свои щандове се представиха 20 Професионални гимназии и профилирани училища от градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево. Заедно с тях на Панорамата се представят и фирмите, с които училищата си партнират. Присъстваха и кариерни консултанти от Община Стара Загора.
Неслучайно се обръщам към Вас учениците, защото това събитие е адресирано към Вас и става възможно благодарение на Вас, каза в приветствието си по време на откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.Тя благодари на всички представители на институции участвали в организирането на Панорамата за тяхната съпричастност и отговорност за развитието на качествено професионално образование в региона. Визията на кмета Живко Тодоров за развитие на Стара Загора е в полза на индустриализацията, вече има инвеститори, които искат да работят тук и им трябват качествени кадри, допълни Сотирова. По думите й, нестандартното за тази Панорама е съвместното участие на училищата и бизнеса, утре пък се отварят вратите на предприятията, за да могат ученици и родители на място да видят как се развиват производствените процеси във фирмите, които ще осигуряват стаж и бъдещи работни места.

 

1панорама1 2018

 

С Панорамата показваме нашето отношение към професионалното образование и към бизнес партньорите. Всичко това е свързано с много труд, ще продължаваме да работим за още по-качествено образование, каза Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието.
Панорамата става все по-мащабна и по-полезна, показва засилената роля на професионалното образование в региона, категоричен бе Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. Той поднесе приветствието към Панорамата от г-жа Петя Евтимова, р-л на екипа на проект ДОМИНО с уверението че специално партньорство на проекта с професионалните гимназии, бизнеса и институциите от Старозагорска област за  внедряването дуалното обучение ще продължи и ще се разширява.  Старозагорският бизнес, който заема водеща позиция в страната, Ви очаква, допълни Стоилов. Той призова младите хора да се възползват от възможността да посетят утре предприятията, които отварят вратите си за тях, за да видят новото лице на старозагорската икономика.Зам.-областният управител Петя Чакърова пък подчерта, че Областната панорама дава реална възможност на учениците да направят правилния избор на бъдещата си професия.
На откриването присъстваха още народният представител Радостин Танев, зам.-кметът Красимира Чахова и арх. Банко Банов, председател на Клуба на работодателя.

 

1панорама2 2018

 

Представителите на различните училища се бяха подготвили да привлекат вниманието на посетителите с атрактивни презентации, изделия от практическото обучение, модели и рекламни материали. По масите можеха да се видят различни макети, изделия на машиностроенето, цигулки, кулинарни изкушения. Най-голям интерес предизвикаха живи мишелов и чинчила, представени от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина Ив. П. Павлов в Стара Загора.
Утре ученици и родители имат възможност да посетят старозагорските фирми: комплекс Сити и ресторант Бизар, Хранинвест - Хранмашкомплект АД,   Оскар Рюег България ЕООД, Ате пласт ООД , Стандард Профил България ЕАД, Средна гора АД и Мебели Ивекс ООД . От 11.00 до 13.00 часа ще бъдат отворени всички професионални гимназии и оттам ще информират за посещенията в предприятията.

Още новини