Начало Новини Актуално Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи е победител в конкурса Глобално училище

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи е победител в конкурса Глобално училище

Актуално

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи Проф. Минко Балкански в Стара Загора е отличено в инициативата на Българската платформа за международно развитие в конкурса през тази година.

Гимназията е глобално училище - едно от петте български училища - победители в шестия ежегоден конкурс Глобално училище на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Отличените учебни заведения са избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерството на образованието и науката и работната групата по глобално образование в рамките на БПМР.

Създадена през 2020 г., гимназията дава редица възможности за учениците, които имат интерес в ИТ сферата. В училището се подготвят специалисти за най-иновативните, перспективни и търсени професии, съобразно специален учебен план, допълнителни обучения, възможности за стаж, международни проекти, както и менторски програми с практическа насоченост. Иновативното обучение в ПГКНМА предлага интензивна езикова подготовка, партньорство с ИТ бизнеса и гарантирана реализация. Проектът, който ще се изпълнява по инициативата на БПМР, ще даде на нашите ученици един различен, глобален поглед и ще помогне в тяхното изграждане като активни граждани на нашето общество не само в рамките на град Стара Загора, но и национално ниво.

Призът Глобално училище 2021 и призът Глобално училище в действие 2021 ще бъдат връчени по време на официална церемония в рамките на Деветата Национална конференция за глобално образование Образование за глобално гражданство в условията на Ковид-19. Общи хоризонти - различни реалности, която ще се проведе на 11-12 септември 2021 г. в София.

Наградата Глобално училище е учредена през 2015 г. Конкурсът е отворен за всички училища в България. Неговата цел е да отличи учебни заведения, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и които планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитие.

Още новини