Начало Новини От Палатата Професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов е в нова сграда

Професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов е в нова сграда

От Палатата

На 1 септември в далечната 1987 година Техникум по електроника получава статут на самостоятелна учебна единица от системата на средното образование. Обучението е тясно специализирано и възниква във връзка с необходимостта от висококвалифицирани кадри по електроника и програмиране за региона и основно за Стопанско обединение Дискови запаметяващи устройства, известно като ДЗУ.

Необходимостта от висококвалифицирани техници по електроника нараства с развитието на новите технологии. От 1990 г. в Техникума по електроника се обучават ученици по специалностите: Радиотехника и телевизия, Съобщителна техника, Електронна техника с профил Микропроцесорна техника.

От 1993 година училището носи името на Джон Атанасов - създателят на компютъра Ей Би Си, а от 2003 година се преименува в Професионална гимназия по електроника Джон Атанасов. От учебната 1992/1993 година се приемат ученици след завършен 7 клас, с интензивно изучаване на английски език. Започва обучение по нови специалности: Компютърна техника и технологии; Компютърни мрежи; Телекомуникационни системи; Оптически комуникационни системи; Микропроцесорна техника; Промишлена електроника. Така, през годините, Професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов се е наложило като училище с традиции и уверен поглед в бъдещето на своите възпитаници.

Днес, в първия учебен ден, след 35 години, гимназията е пребазирана в нова сграда на Ген. Столетов №185. Пред 500 ученици бойци от Прабългарската школа Бага-Тур демонстрираха своите умения. На тържеството присъстваха гости от Регионален инспекторат по образованието, Община Стара Загора, председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов, както и много заслужили учители ветерани, работили дълги години в гимназията.

 

Още новини