Начало Новини Актуално Професионален домоуправител срещу 2,40 лева на месец

Професионален домоуправител срещу 2,40 лева на месец

Актуално

домоуправител Стара Загора

Професионален домоуправител срещу заплащане вече предлагат в Стара Загора. Цената за услугата е 2.40 лв. на апартамент месечно. За един стандартен 6-етажен вход излиза около 50 лева. Услугата включва водене на домова книга, организиране и провеждане на общи събрания на собствениците, управление и оптимизация на бюджета, събиране на ежемесечни вноски на съкооператорите, заплащане на дължимите разходи за входа, организация на ремонтни дейности - контакт и контрол на изпълнителите.

Това  разказа Милен Рачев от фирма Алези.

Според него, това е българският аналог на иконома – човека, който се грижи за вашето недвижимо имущество, като се започне от счупените стъкла на входната врата, изгорелите лампи по етажите, чистотата, шумните и забравящи да платят общите харчове за асансьор, осветление и вода съседи.

Да работиш като домоуправител, трябва да си парламентьор, да умееш да слушаш, да знаеш законите, да смяташ бързо и да действаш твърдо, ако се наложи, обяснява Рачев. И разказва случай за техни клиенти от един блок, където събираемостта на сумите за общите разходи била под 22%, но след като потърсили професионална помощ, събираемостта нараснала до 91%.

Фирмата на Милен Рачев е избрала немския модел на работа – срещу твърда месечна такса собствениците на жилища в съответния вход или блок имат човек, който да се грижи хем законът да е спазен, хем хората доволни и сметките платени от всички, да е чисто и да се оправят бързо всички аварии и т. н.
Това е нещо като джипи, на разположение сме 24 часа, обяснява Милен.

Професионалният домоуправител е човекът, който защитава интересите на собствениците. Той е този, който следи дали асансьорният техник идва навреме и дали извършва качествено ремонта. Пак той проследява дали вратата на входа, която сте решили да поставите, ще бъде сложена както трябва. Професионалният домоуправител може да ви спести и доста междусъседски войни – като неплащане на сметки за общите пространства, заграждане на стълбищна площадка или шумни съседи, например. Същевременно професионалният домоуправител не може да вземе решение без ваше съгласие. Ако си търсите фирма за ремонт, например, неговата работа е да ви намери пет оферти. Коя ще изберете – решавате вие. Той следи за изпълнението на възложената задача.

Законът дава и право на професионалния домоуправител да налага административна глоба на смутител на спокойствието в блока. Тя е от 50 до 200 лева - в зависимост от това дали става въпрос за физическо или юридическо лице. Ако нарушителят откаже да ги плати – начинът за разрешение отново минава през съда и съдия-изпълнителя. Тези пари не са за домоуправителя, а за живеещите в блока, защото съседът купонджия е нарушил тяхното спокойствие. За какво ще се използват решават пак собствениците на апартаментите.

Съветът ми е обаче внимателно да планират сметките си – защото идват нови законови промени, по силата на които външните тела на климатиците ще трябва да се скрият, а остъкляването на терасите ще минава през съгласуван с Общината проект. Същото важи и за санирането на сгради, или пък за ремонтите им. Досега, ако имаше опасна сграда и собствениците й не можеха да платят за обезопасяването, помагаше Общината. Занапред всеки жилищен блок ще трябва сам да поеме грижите за това да няма падаща мазилка или, не дай Боже, стени върху главите на преминаващите отдолу пешеходци. И за да стане това, нужно е да има специален фонд за ремонти. Който, когато се наложи, да бъде използван, съветва Рачев.

Макар и относително нова, професията професионален домоуправител вече си има и менте - зачестяват оплакванията от ужилени входове, които, въпреки събраните такси, в края на месеца са без вода, ток и асансьор, по простата причина, че са попаднали на професионален домоуправител менте.

Имаме подобни сигнали, признава Рачев. И съветва, ако ще се доверявате на професионален домоуправител, първо да поискате референции от негови клиенти. Да проверите дали има постоянен адрес, с колко души разполага, има ли икономист, който да може да изготвя план-сметките за приходи и разходи, член ли е на Националната асоциация на професионалните домоуправители. Ако ви откажат референции с мотива, че не ги носят у себе си, или пък човекът не даде постоянен адрес, не му се доверявайте, съветва Рачев. И допълва, че, ако той избира професионален домоуправител, ще търси измежду фирмите в националната асоциация. Дали ще изберете професионалист, за да си спестите време, нерви и пари, е ваша преценка.

Информация: вестник Новината

Още новини