Начало Новини Актуално Проф. Танчев пита президент и министър за полигон Змейово

Проф. Танчев пита президент и министър за полигон Змейово

Актуално

Кметът на община Стара Загора проф. Танчев е изпратил писма до президента на pепубликата и до военния министър с въпроси, касаещи бъдещето на полигон "Змейово". Както вече стана известно, закриването на военния обект, обещано от бившето правителство в лицето на ексминистър Николай Цонев, се оказа документално необосновано.

На 11 септември от трибуната на Народното събрание министър Младенов заяви в отговор на питане на депутата Евгений Желев, че полигонът остава действащ. В тази връзка проф.Танчев иска от военния министър информация за намеренията за бъдещето на обекта, мотивирано становище относно потребността от функционирането му, както и за мерките за защита на здравето на хората и околната среда от неблагоприятните въздействия при осъществяването на дейностите по изпитанията на боеприпаси. Същите въпроси са отправени и към президента Георги Първанов като Върховен главнокомандващ на армията.
В писмата си проф. Танчев посочва, че въпросът е дискутиран на сесията на Общинския съвет на 17 септември, че населението на общината е особено чувствително на тема "полигон Змейово" и че големите обгазявания на региона през 2004 - 2005 г. се свързват с нерегламентирани действия там. Общественото мнение, посочва кметът, е негативно настроено към съществуването на военния обект и населението настоява за пълна яснота по въпроса.
Към писмата си проф. Танчев е приложил и въпросите на общинския съветник Бойчо Биволарски, които между другото са задавани едно към едно по страниците на "Старозагорски новини". Няма лошо пак да се пита, но местният лидер на БСП можеше да го направи и по времето, когато неговата партия управляваше страната и когато и президентът, и министрите обвиняваха в един глас тецовете на "Марица-изток" за обгазяванията, пише вестник Старозагорски новини.
Надяваме се, че министър Младенов ще си направи труда да се запознае обстойно и цялостно с проблема. В изявлението си той посочва необходимостта на военната промишленост от полигон "Змейово", но не и десетките факти, че именно от там идваха задушливите облаци. Вероятно министърът не е информиран и за резултатите от изследванията на лабораторията в Щутгарт, които показаха завишени стойности на редица химични елементи в плодове, зеленчуци, борови иглички и животинска козина, в това число и на тежки метали, които няма как да дойдат от комините на тецовете. Във всичко това, както и за настроенията на старозагорци, Николай Младенов може да се убеди на място, ако приеме отправената от проф. Танчев покана за среща с гражданите в удобно за него време.

Още новини