Начало Новини Актуално Проф. Светлин Танчев: В Стара Загора ще има квартали с модерна европейска визия

Проф. Светлин Танчев: В Стара Загора ще има квартали с модерна европейска визия

Актуално
Светлин Танчев

Стара Загора ще има до есента на 2011 г. нов общ устройствен план. Въвеждаме и нов подход по отношение на жизненоважни за старозагорци въпроси, като незаконното строителство в някои квартали, казва кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

- Проф. Танчев, как изглежда предпразнична Стара Загора в очите на нейния градоначалник три години след началото на мандата?
- Стара Загора е древен и в същото време модерен град. Аз съм горд да стоя начело на неговото управление. Смятам, че три години след началото на моя мандат Стара Загора е по-уредена и с репутацията на НАЙ-ДИНАМИЧНО РАЗВИВАЩИЯ СЕ ГРАД В БЪЛГАРИЯ. Това, разбира се, е плод на цяла поредица от успешни кметски мандати и на усилията на всички нас -институции и граждани.

-  Кои са постиженията, с които най-много се гордеете? Кое от постигнатото дотук Ви е създало най-много трудности?
- Това е много сложен въпрос. Управлението е постоянна битка. Трудно е, когато си извън него, да обхванеш цялото многообразие от проблеми. Най-трудно е да изградиш и да поддържаш ЕКИП ОТ ДОБРИ И МОТИВИРАНИ ЗА РАБОТА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Трудно е също да балансираш между различните интереси на обществото. Аз съм горд, че имам край себе си динамични и интелигентни партньори. Радва ме всяка добра дума, казана за нашия град, за администрацията и ръководството му. Зад всичко това обаче стоят последователни и постоянни усилия. Затова много се вълнувам, когато Стара Загора празнува, когато Стара Загора страда... ГОРД СЪМ С ПРОЕКТИТЕ, КОИТО ПИШЕМ, ЗАЩИТАВАМЕ И ПЕЧЕЛИМ, независимо от ежедневните трудности и грешки. Само човек с поглед отвътре може да ме разбере докрай. Нямате представа колко съм щастлив на празника на града да гледам дефилето на децата. Това е вълнуващ миг, който компенсира много безсънни нощи.

- Безспорно нерешените проблеми Все още са много, но с кои от тях Възнамерявате да се справите на всяка цена до есента на следващата година?
- Смятам ДО ЕСЕНТА НА 2011 Г. СТАРА ЗАГОРА ДА ИМА НОВ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН. Въвеждаме и нов подход по отношение на жизненоважни за нашите съграждани въпроси, като незаконното строителство в някои квартали. Моделът е на вземане колективно решение. Очаквам в края на тази година и новата организация на административното обслужване. На финала на мандата ми в Стара Загора ще има квартапи с модерна европейска визия, така наречените Железник изток и Железник запад.

-  Кажете за някои нови и значими проекти, по които Общината работи в момента?
- Община Стара Загора подготвя и смята да разгърне интегриран план за развитие на централната градска част. Ще направим ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ и ще изградим по нов демократичен способ визия за града с хоризонт 2020 г. В процес сме и на създаване на проект за модерно експониране на културно-историческото ни наследство.

- Икономическата криза наложи драстично свиване на коланите. Какво очаквате във финансов план през следващата година?
- Очертава се една сложна финансова година. Доброто е, че кризата ни дисциплинира и ние имаме нов подход по отношение на разходите. Добре е и че гледаме по нов начин на ресурсите. Това важи за всеки един от нас. АЗ ЛИЧНО СЪМ МНОГО РЕСТРИКТИВЕН КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ РАЗХОДИ, задграничните командировки и прочее. Смятам, че на следващия кмет ще му се наложи още повече да оптимизира общинската администрация и да работи за реализиране на истинската децентрализация на малките населени места. Това са сложни процеси, изискващи мобилизация на целия потенциал, както и инвестиции в иновации и в мозъци.

- Къде се работи по-лесно - на научното поприще или в ръководството на една голяма община? Бихте ли продължили политическата си кариера, мислите ли вече за това?
- Аз съм перфекционист. Всяка сфера изисква максимална концентрация и мобилизация. НАУКАТА МИ ПОМОГНА ДА РАЗВИЯ СВОЯТА ПРЕЦИЗНОСТ И АНАЛИТИЧНОСТ. Тя изисква новаторски подход и много ми помогна при постигане на баланс в работата ми в Общината. За ръководството на една голяма община е необходим консенсусен подход в работата. Мащабите са стимулиращи и предполагат възможности за промяна към по-добро в обществото. Изцяло съм ориентиран към финализиране на големите проекти, с които сме се захванали. Най-важно за мен е да отчета в края на мандата си резултатите от тях пред всички старозагорци, да превърна в проекти доверието, което те ми гласуваха. Всичко останало е вторично и не ме занимава на този етап.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини