Начало Новини Актуално Проф. Светлин Танчев: Най-тежко греша, когато се доверявам на хора, а те ме компрометират и подвеждат

Проф. Светлин Танчев: Най-тежко греша, когато се доверявам на хора, а те ме компрометират и подвеждат

Актуално
Светлин Танчев

Горд съм, че през последните три години общината подготви, спечели, управлява и реализира проекти по различни линии за над 104 млн. лв. Независимо от критиките и упреците, това са безспорни успехи и зад тях стоят усилията и тревогите на много хора, казва кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

- Проф. Танчев, кой, според Вас, е най-големият успех на ръководството на община Стара Загора през изминалата година?
- Ще откроя само няколко от важните победи, като не мога да ги подредя по значимост. За мен най-важният успех е, че в година на голяма финансова криза Община Стара Загора не направи драстични съкращения, не остави хора на улицата и успя адекватно да управлява бюджета си.
Горд съм, че през последните три години общината подготви, спечели, управлява и реализира проекти по различни линии за над 104 млн. лв. Независимо от критиките и упреците, това са безспорни успехи и зад тях стоят усилията и тревогите на много хора.

- За кой от проектите и намеренията на администрацията, отложени от кризата, съжалявате най-много?
- Имахме амбицията да направим много обекти със собствени средства. Жалко е, че поради свитите приходи няма да можем засега да удвоим ул. "Капитан Петко войвода". Не успяхме и да реализираме няколко пробива в транспортната схема, с което щеше да се облекчи трафикът на града. Остава за следващ етап и проектът за преустройство на градския пазар.

- Кои са грешките, които смятате, че допуснахте?
- Всеки човек, който работи, допуска грешки. Това в още по-голяма степен важи за управлението. Ако питате за мои грешки, считам, че най-тежко греша, когато се доверявам на хора, а те ме компрометират и подвеждат. Това са грешките, от които ме боли. Вярвам в доброто и предпочитам в хората край мен да виждам позитивните им страни. За жалост, в управлението подобни грешки носят след себе си не само човешко разочарование.

- Как гледате на критиките на политическите ви опоненти за работата на Общината?
- Като на нещо естествено и добро. Жалко е, когато тези критики не са градивни, а са политически мотивирани. Недопустимо е и когато тези критики излизат от добрия тон. Аз се опитвам да щадя хората и ми е крайно неприятно, когато част от "политиците" нямат обноски. За радост, сред опонентите ми има и интелигентни, и можещи хора, с чиито авторитетни оценки се съобразявам и приемам мнението им като коректив.

- Какво спечелихте и какво загубихте в личен план през изминалите три години?
- Много труден въпрос, който често ме измъчва в безсънните нощи. Мисля, че спечелих безценен опит. Загубих много приятели и част от илюзиите си за хората... Разбира се, и част от покоя си.

- Кои са приоритетните Ви задачи през оставащата година от мандата?
- Много са. Преди всичко това са проектите, които вече сме спечелили, както и още пет, с които предстои да кандидатстваме. Смятам, че, благодарение на множеството ни инициативи, ние ще предприемем първите реални стъпки към решаване на въпросите с незаконното строителство, с доставката на административни услуги по електронен път и с политиките по отношение на собствеността и наемните отношения.

- Какво ще пожелаете на старозагорци за празника?
- Искам да предам на старозагорци своето вълнение за празника. Вярвам, че те са горди да са част от историята на древна и динамична Стара Загора. Пожелавам им да са здрави и да вярват в доброто, защото само така България ще пребъде.

Интервю: вестник Новината

Още новини