Начало Новини Актуално Проф. Митко Гогошев - 80 години от рождението му

Проф. Митко Гогошев - 80 години от рождението му

Актуално

Проф. Митко ГогошевПроф. Митко Гогошев e основател и дългогодишен директор на Базова обсерватория на Института за космически изследвания при БАН в Стара Загора.
Основоположник на космическите изследвания в Стара Загора. Проф. Митко Гогошев e Почетен гражданин на Стара Загора.

Митко Маринов Гогошев е роден на 15 април 1940 г. в с. Златия, област Монтана. Завършва Софийския университет Св. Св. Климент Охридски, специалност физика през 1965 година. Създател и дългогодишен ръководител (1974 - 1987) на Базовата обсерватория на Института за космически изследвания (ИКИ) при Българска академия на науките. Доктор на физическите науки е от 1982 г., а от 1984 - професор в ИКИ - БАН.

В периода 1977 - 1987 г. проф. Митко Гогошев е един от инициаторите на космическия проект България - 1300, активен участник в реализирането на част от приборния състав и научната програма на този спътник, а така също и на експерименти по програмата на първия български космонавт Георги Иванов.

img049Проф. Гогошев е ръководител от българска страна на международния космически проект Вега за изследване на Халеевата комета (1984 - 1986). Под негово ръководство и с негово участие са изработени редица фотометри за изследване собственото излъчване на земната атмосфера. Тези фотометри успешно работеха както на космически спътници и ракети (Интеркосмос - 19, България - 1300, геофизичните ракети Вертикал - 6, -7, -10, на индийската ракета Центавър), а така също и на територията на земни станции у нас, в Куба, Индия и Гърция.

По време на своя активен творчески живот проф. Гогошев е издал над 250 научни публикации на български, английски, руски, френски и гръцки език у нас и в чужбина, множество научно-популярни статии, над 2 000 лекции в страната и чужбина. Проф. Гогошев е автор и на няколко монографии и научно-популярни книги. Той бе член на Международната академия по астронавтика в Париж, Ню Йоркската академия, САЩ, Международната федерация по астронавтика, Американското планетно дружество. Включен е в международния биографичен сборник Who’s Who in the World, а така също и в сборника 5000 Personalities of the World на Американския биографичен институт.

Признание за неговите качества на организатор, новатор, обединителна, творческа и активна фигура е изборът му за зам. председател на Съюза на учените в България, а от 1990 г. е председател на клона на Съюза в Стара Загора.

Проф. Митко Гогошев е и един от активните инициатори за създаването на Тракийския университет в Стара Загора и председател на Настоятелството му.

 

Проф. Митко Гогошев ни напусна на 5 февруари 1997 г., само на 56 години, но остава завинаги като еднин от най-значимите съвременици на Стара Загора и в сърцето на всеки старозагорец, който го познаваше.

 

img084

img072

img070

Още новини