Начало Новини Актуално Проф. Жеко Ганев получи Почетния знак на областния управител на Стара Загора

Проф. Жеко Ганев получи Почетния знак на областния управител на Стара Загора

Актуално

Иван Чолаков връчи Почетния знак на областния управител на старозагорския учен и изобретател проф. инж. Жеко Ганев, д.т.н.

На празника присъстваха зам.-областният управител Стоян Стоянов, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на президентството, колеги и партньори на проф. Ганев, председателят на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов, учени и преподаватели.

Дружество Елфи-Тех, с управител проф. Жеко Ганев, получи и Почетна грамота от Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Тя се връчва за съществен принос за развитието на регионалната икономика, за доброто партньорство и по повод 30-годишния юбилей на предприятието. Почетната грамота беше връчена на проф. Ганев от предсесателя на Палатата Олег Стоилов.

Търговско-промишлена палата Стара Загора съдейства активно за развитието и за разширяване на приложението на електрофизичните и физико-химичните технологии на Елфи-Тех ООД. Проф. Жеко Ганев е член на Палатата, където завежда сектор Иновации.

Жеко Ганев е професор по електрофизика с две докторски дисертации по квантова електроника и нискотемпературна плазма. Има внедрени над 1200 разработки в областта на електронно-лъчевите технологии, лазерната локация, електрохимията. Проф. Ганев е предпочитан партньор за сътрудничество от изследователски институти и от фирми по целия свят - САЩ, Германия, Швейцария, Унгария. Още по-значими са неговите изследвания и заради факта, че всяко от тях е насочено към решаването на важни икономически и социални проблеми и всяко от тях има конкретно приложение в практиката. Пример в тази посока са и разработките му за борба с ковид, за производство на зелена енергия от въглищните централи в комплекса Марица Изток. Има също така основен принос за вкарването на озона като работеща технология в България за дистанционно измерване на замърсителите на околната среда.

Проф. Жеко Ганев е носител на награда за иновации от националния конкурс Сграда на годината 2019. Тогава неговата иновация беше високо оценена от научната общност. Носител е и на наградата Стара Загора в областта Наука и изкуство.

Почетния знак на областния управител беше връчен по време на тържественото отбелязване на 30-ата годишнина от основаването на фирмата му - Елфи-Тех ООД. Областният управител подчерта големия принос на старозагорския изобретател за развитието на българската наука и заяви, че хора като него могат да бъдат вдъхновение и пример на младото поколение.

Поздравителен адрес по случай годишнината от създаването на Елфи-Тех проф. Ганев получи от президента Румен Радев.

Домакинът показа на своите гости някои от най-новите си разработки, които вече са патентовани и са свързани с производството на амоняк и метан.

Елфи-Тех ООД е с предмет на дейност електрохимия. В този широк диапазон влизат електрохимичното третиране на полимери, дървесина и текстил. От 1994 г. в дейността на фирмата се включва обработка и стабилизация на питейни води чрез електохимични технологии, а от 1998 г. тя се занимава и с пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води. Технологиите, които фирмата разработва в областта на екологията са базирани на електро-химични процеси, които създават възможности за задълбочено пречистване без използването на химични реагенти, както на питейни, така и на отпадъчни води. Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света. В дългосрочна перспектива фирмата е натрупала солиден научен и практически опит в прилагането на електро-химични високо енергийни технологии.

 

 

Още новини