Начало Новини Актуално Проф. Иван Станков, ректор на ТрУ: Тенденциозно ощетяват провинциалните университети

Проф. Иван Станков, ректор на ТрУ: Тенденциозно ощетяват провинциалните университети

Актуално
Тракийски университет - Стара Загора

С болка и огорчение констатирам, че при прилагане на рейтинга за оценка на висшите учебни заведения Тракийски университет - Стара Загора, е сериозно ощетен - коментира ректорът проф. Иван Станков. - Некоректно и тенденциозно е отношението към провинциалните университети.

Въпреки първите ни места на "Ветеринарна медицина" и "Зооинженерство", хабилитираните ни и щатни преподаватели не са оценени с висок коефициент. Едва ли има факултет в България с толкова много професори - по 18 в двата факултета. Хабилитираните в Аграрния факултет са най-много - 55-60 преподаватели. Дадената оценка е нереалистична и субективна. Не е отчетена преподавателската работа, която се води в другите факултети. За разлика от специализираните университети, където например има само икономически, само аграрни, само технически, ние имаме и други специалности, където преподавателите от тези два факултета преподават.
Предстои всеки момент да получим европейска акредитация, което става при изключително строги изисквания. В същото време на Софийския университет се пишат 60-65%, на нашия Ветеринарен факултет - 50-55% - 10 пункта разлика.

Професор Станков подчерта, че от една страна има сериозни пропуски в рейтинговата система. От друга е чиновническо предубеждение и мерене с два аршина. Например не по вина на ръководството не е подадена навреме информация от фирма "Общежития и столове" за 100% удовлетворяване на потребностите на старозагорските студенти, но това лишава с 2.5% всички специалности.  
При останалите специалности Тракийският университет има три втори места. От 8 факултета, които изучават педагогически науки, нашият е на второ място след признатия Софийски факултет. Същото се касае и за екологията. От 5 института, които преподават тази дисциплина, сме на втора позиция. Имаме трето място за "социални дейности".
При класациите "икономиката" е на 9-о място, но от 28 университети, факултети и колежи. Нашият Стопански факултет е едва на една година, така че неговата позиция е добра.

Тревожна е класацията на Медицинския факултет, който е на предпоследно място, тъй като от Софийския университет не са подали информация за своята специалност - казва ректорът на Тракийския университет. - Лошо е, че сме класирани като пети с разлика от 21% от СУ, което не намираме за основателно. Показателите, по които е правена оценката, няма такива фрапиращи резултати и въпреки това... Пак можем да сме на последното - пето място, но процентът е нереално нисък. Не са добри резултатите с класацията и на "Здравни грижи", изобщо с хуманната медицина... Не приемам този резултат, тъй като от 51 показатели, по които се прави класацията, ние отговаряме на всички изисквания. Утре (днес - 8 ноември б.р.) ще излезе втората рейтингова книжка по специалности. При това положение не зная дали ще има класация на университетите и дали ще можем да влезем в първата десетка.
Много пъти сме говорили, че Тракийският университет може да бъде и модел за другите висши училища затова, че се е обединил, че е направил това, което трябва да направят и другите...

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини