Начало Новини Актуално Проф. Иван Станков: Иновационното развитие на земеделието е основен приоритет

Проф. Иван Станков: Иновационното развитие на земеделието е основен приоритет

Актуално

Проф. Иван Станков: Иновационно развитие земеделие приоритетПрез следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (2014 - 2020г.), иновационното развитие на земеделието е заложено като основен приоритет, който да доведе до устойчив растеж на сектора, както в европейските страни, който вече могат да се похвалят с такъв, така и у нас. Това заяви министърът на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков.

Той взе участие в научна конференция на тема: Иновации и развитието на земеделието в България. Конференцията е организирана от Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Приветствие към участниците във форума отправи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, който взе участие в работата на конференцията. Г-н Стоилов представи дейността на работодателската организация и на най-голямата бизнес подкрепяща мрежа Enterprise Europe Network в посока съдействие при въвеждане на иновативни технологии. Той акцентира на дългогодишното партньорство между Палатата и Тракийския университет и заяви готовност за още по-тясно сътрудничество.

Служебното правителство ще настоява българското аграрно производство да бъде основен приоритет и за следващите управляващи, за да може да се възстанови всичко, което сме загубили през годините, каза министър Станков. Той допълни, че ключов проблем в сектора остава хидромелиоративните услуги, затова и в новия програмен период на Програмта за развитие на селските райони на първо място е заложено изграждането на хидромелиоративната система чрез редица мерки.

Министър Станков връчи плакет на Министерство на земеделието и храните на декана на Аграрния факултет на Тракиийския унивеситет проф. Родослав Славов. Той му благодари за добрата работа както в научната дейност, така и в Бизнес-научния съвет към МЗХ, който изготви общата стратегия за сектор Земеделие. Министърът посочи, че проф. Славов ще бъде председател и на работната група, която ще обобщи Стратегията и ще я представи на президента Росен Плевнелиев.

Проф. Радослав Славов подчерта, че избирането на проф. Станков за служебен министър на земеделието и храните показва висока оценка както към неговите експертни умения и професионализъм, така и говори за авторитета на ръководения от него Тракийски университет.

Надявам се, че със съвместната работа на министър Станков, участниците в Бизнес-научния съвет и експертите от министерството ще бъде показан верният път за развитие на земеделието у нас, посочи още проф. Радослав Славов.

Аграрeн факултет на Тракийския университет - Стара Загора

конференция на тема: Иновации и развитието на земеделието в България

Аграрeн факултет на Тракийския университет - Стара Загора - Иновационното развитие на земеделието е основен приоритет

Приветствие към участниците във форума отправи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов

Венета Асенова

Още новини