Начало Новини Актуално Проф. Добрев получи Почетния знак на областния управител на област Стара Загора

Проф. Добрев получи Почетния знак на областния управител на област Стара Загора

Актуално

Ива Радева връчи днес Почетния знак на областния управител на известния изкуствовед и доскорошен директор на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев. Високото отличие му бе присъдено по повод Деня на народните будители и за изключителните му заслуги за съхраняването и популяризирането на съкровищата на българското изобразителното изкуство, за дългогодишната му дейност като изкуствовед, учен, директор на Художествена галерия Стара Загора, галерист, критик, общественик, преподавател и автор на книги.                               

На тържествената церемония присъстваха зам. областният управител Теодора Нончева, директорът на Художествената галерия д-р Катя Гюрковска, колеги на проф. Добрев от галерията, журналисти, част от екипа на Областна администрация.

„За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви посрещна днес и да Ви връча това отличие. Вашите заслуги за културния живот на Стара Загора са огромни. Благодарим Ви от сърце за всичко, което сте направили като галерист, изкуствовед, преподавател и директор на Художествената галерия в продължение на повече от 40 години. Благодарим, че има хора като Вас, които продължават да събуждат искрата на духовността и вдъхновението, на любовта към изкуството у младите хора. Пожелавам Ви здраве, още повече енергия и все така да вдъхновявате младите хора, за да станат те следващите будители на идните поколения“, обърна се към проф. Добрев областният управител.

Проф. Добрев заяви, че е развълнуван и благодарен за отличието. „Благодаря на областния управител за вниманието и за това, че получавам признание за всичко, което съм направил през годините в този град. Аз всъщност дойдоха в Стара Загора с мисълта, че ще остана 3-4 дни, а ето, че съм тук вече повече от 40 години. За човек, който е поел някаква мисия, са много важни условията, в които работи. Останах, защото Стара Загора е град с огромни традиции. Тук хора са живели преди хиляди години. Щом и днес този град го има, значи хората са намерили смисъл да останат в него. Затова трябва да склоним глава пред предците ни, всеки от които е оставил своето камъче в мозайката на Стара Загора. И не само на Стара Загора, а и на България, на света. Духът на един град не е минало, той винаги е настояще. Ако искам моят град да върви напред, трябва първи аз да направя нещо за него. На всички, които имат мисията да поддържат духовността, пожелавам мъдрост и добронамереност“, каза след получаването на отличието проф. Марин Добрев.

Директорът на Художествената галерия д-р Гюрковска също се обърна с думи на признателност към своя предшественик. „Щастливи и горди сме, че продължаваме делото на проф. Добрев. Това, което той ни остави, е безценно. Благодарни сме за неговите трудове, които са отправна точка за нашата работа. Те са нашата библия, един безценен справочник, който гледаме постоянно“, каза д-р Гурковска.        

Още новини