Начало Новини Актуално Проф. д-р Лилия Пекова е носител на голямата награда „Добрият Самарянин“ за 2020 г.

Проф. д-р Лилия Пекова е носител на голямата награда „Добрият Самарянин“ за 2020 г.

Актуално

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович проф. д-р Лилия Пекова е носителят на голямата награда на Сдружение Самаряни за 2020 г. - Добрият Самарянин. Статуетката и сертификатът ѝ бяха връчени в залата на болницата от изпълнителния директор на Сдружението Димо Димов.

Заедно с това УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора получи и Отличието на общността, което беше връчено на заместник-изпълнителния директор на Университетската болница доц. д-р Георги Минков.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора е партньор при провеждането на Годишните награди Добрият Самарянин и е колективен член на Обществения инициативен комитет за тяхното определяне и връчване.

Проф. Пекова, имам честта да Ви връча статуетката, която е уникална интерпретация, с която се присъединихме към европейското и световното наследство на самарянството. В случая Добрият Самарянин е изобразен като лекар, не само който помага на изпадналите в беда. Той има на гърба си с крила, едното от които е в процес на растеж. С това искаме да кажем, че за нас, хората като Вас, които помагат на другите с риск за собствения си живот, са повече от хора, те са ангели. Скъпи лекари, пожелавам Ви Бог да Ви благослови в трудния път на тази професия! - това сподели при връчването на статуетката Димо Димов.

Това е израз на признание към мен и всички колеги, с които работим заедно - лекари, медицински сестри и санитари, които давам всичко от себе си, за да вдигнем пациентите от леглата им и да ги изпратим обратно вкъщи и на работа - каза в знак на благодарност проф. д-р Лилия Пекова.

В годината, белязана от световната пандемия заради COVID-19, Сдружение Самаряни и всички партньори счетохме, че годишните награди Добрият Самарянин трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици, които са на първа линия и ежедневно спасяват човешки животи. Днес сме в УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора, за да връчим Отличието на общността на всяко едно от лечебните заведения, в които се лекуват пациенти с коронавирус - заяви Мария Данева от Сдружение Самаряни.

Зад това отличие стои признанието на цялата старозагорска и казанлъшка общественост. Вие сте нашите истински герои и пример за подражание. Вие сте повод за нашето смирение, защото се борите за живота и здравето на всички нас, за да може общността ни да пребъде и да я има. Изразявам нашата дълбока благодарност и уважение към вашия труд - с тези думи към заместник-изпълнителния директор на Университетската болница доц. д-р Георги Минков се обърна Димо Димов.

Приемам това признание като оценка за всичко това, което правим повече от осем месеца. Благодаря Ви! - каза доц. д-р Георги Минков.

От Сдружение Самаряни допълват: 

В година като тази, белязана с драматизмът на световната пандемия COVID-19, ние, Сдружение Самаряни и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме, че Годишните награди Добрият Самарянин трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици на първа линия, които спасяват живот ежедневно! През 2020 г., ние не отворихме номинациите за Годишните награди, не планирахме грандиозно събитие, което обичайно ни събираше всеки м. декември в Държавна опера - Стара Загора, а именно - Церемонията по връчване на Годишните награди Добрият Самарянин.

През настоящия м. декември, когато отбелязваме и десетото юбилейно издание на Церемонията по връчване на Годишните награди, за първи път в историята на на Добрият Самарянин, носителите на Отличието на общността и статуетката Добрият Самарянин са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет. За първи път, чрез изданието на статуетката Добрият Самарянин, отбелязваме по своеобразен и символичен начин реакцията на човечеството към световната пандемия. Единствено тази година, в пластиката, добрият самарянин е изобразен с маска, с което по някакъв начин ще остане историческа следа и в Конкурса за добротворство. Уникалното произведение на изкуството, с автор местния художник - Иван Костов, пресъздава сцената на самарянството. В своята интерпретация авторът вижда добротвореца по уникален начин - от една страна, той е обикновен човек, притекъл се на помощ на нуждаещия се, а от друга, помагайки, той се доближава до ангелите - докато помага, му израстват криле…

Призът Отличие на общността беше връчен на четири лечебни заведения, положили изключителни и усилия в борбата с COVID-19, а именно: УМБАЛ Проф д-р Стоян Киркович, Болница Тракия, Медицински комплекс Берое към МБАЛ Свети Иван Рилски и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, гр. Стара Загора.

* * *

История на Годишните награди Добрият Самарянин

През 2011 година Сдружение Самаряни учреди Годишните награди за добротворство Добрият Самарянин, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени 9 церемонии; получени са 81 индивидуални и групови номинации; избрани са 9 носителя на голямата награда Добрият Самарянин и 10 носителя на отличието на общността Добрият Самарянин; връчени са 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката Добрият Самарянин с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците - Песен за добрите самаряни; издадена е пощенска марка Добрият Самарянин, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент Добрият Самарянин, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда Добрият Самарянин: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала Тракия; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца, Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче, Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро Загорка, за да извади давещо се дете и Теодор Тодоров, който спаси млад мъж след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга; за изключителен принос - Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) - Пламен Петков, който спаси 5 годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води крайна плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

 

Още новини