Начало Новини Актуално Проектът за ТЕЦ Марица-изток 4 вече не е актуален

Проектът за ТЕЦ Марица-изток 4 вече не е актуален

Актуално

Вместо да пристъпим към изграждането на широко коментираната преди време ТЕЦ Марица-изток 4, по-добре е да построим още два енергоблока на територията на сега съществуващата ТЕЦ Марица-изток 2, коментира депутатът Недялко Недялков, член на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.

Ако въпросните два блока бъдат построени, сумарната мощност на най-голямата на Балканите топлоцентрала щяла да се изравни с тази на АЕЦ "Козлодуй" и да стане 2000 мегавата. При това на нейната територия имало площадка за строеж и не се налагало подготовката на нова. Според депутата инвестициите за това биха могли да бъдат осигурени чрез рефинансиране на  собствените печалби на централата и чрез банков кредит, който да бъде изплащан впоследствие пак от тези печалби. Като евентуален изпълнител на новите мощности Недялков посочи японската фирма "Тошиба", която в момента правела най-качественото и най-евтино енергийно оборудване. Депутатът наблегна и на стойността на продаваната от ТЕЦ 2 електроенергия, която след АЕЦ "Белене" е най-ниската в страната, пише вестник Старозагорски новини.

Инициативата за изграждане на ТЕЦ "Марица-изток 4" възникна през 2008 година с решение на тогавашния съвет на директорите на Мини "Марица-изток" ЕАД във връзка с дългосрочната програма за използване на източномаришките въглища. Тя бе подкрепена с решение на правителството на тройната коалиция и визираше дейността на Мините до изчерпването на находището през 2060 година. Тогавашният енергиен министър Петър Димитров заяви, че интерес към новата мощност са проявили американската енергийна компания АЕS, италианската "Енел", българската "Брикел", немската RWE и чешката ЧЕЗ. Предварителните пресмятания за стойността на изграждането ѝ посочиха необходимост от инвестиране на между 750 млн. и 1 млрд. евро. Впоследствие правителството на Станишев не даде шанс на проекта.

Още новини