Начало Новини Актуално Проектът за производство на електромобили в Стара Загора пропадна

Проектът за производство на електромобили в Стара Загора пропадна

Актуално

електромобили Стара Загора

Дългоочакваният проект за производство на електромобили в Стара Загора няма да бъде реализиран. Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на последния парламентарен контрол, на актуален въпрос, зададен от старозагорския депутат д-р Евгений Желев.

Преди две години потенциални чужди инвеститори заявиха намеренията си в Стара Загора да бъде изградено предприятие с капацитет през първите 3 години по 5000 автомобила годишно, в което ще бъдат създадени около 250 работни места. Производството трябваше да стартира около юли 2010 г., а предвидената първоначална инвестиция беше 6,5 млн. евро, с намерения при добро пазарно развитие да достигне 10 - 20 млн. евро. Бяха съобщени и подробности - в Стара Загора трябваше да се сглобяват два модела: градска версия и спортен модел от ново поколение, които ще изминава до 300 км с едно зареждане (при среден пробег на електромобилите по света от 150 км).

Планираше се да бъдат пуснати и модели с т.нар. индуктивно зареждане, без свързване чрез кабели с устройството за зареждане.

Намерението за инвестицията беше обявено от премиера на България Бойко Борисов при негово посещение във Великобритания (Лондон). Дни след това представители на потенциалните инвеститори съобщиха подробности и на пресконференция в Стара Загора.

На парламентарния контрол на 11 ноември 2011 г. министър Трайков изложи разсъблечените от илюзии факти, тоест такива, каквито са. По негова информация първоначално зад инвестиционните намерения са стояли фирмите Куоръс венчърс и Zero Carbon 2020 (първата представена като английски инвестиционен фонд, а втората - като британска компания).

Поради различията между инвеститорите, през януари т.г. бяхме информирани от Куоръс венчърс, че се оттеглят и всички въпроси и дискусии за понататъшната реализация на проекта следва да се отнасят към Zero Carbon 2020. Неколкократно са провеждани срещи между представители на министерството и компанията. Предвид планираните дейности и очакваните резултати по проекта, от наша страна е представена подробна информация за принципните възможности за осигуряване на финансова подкрепа чрез участие в обявени процедури по ОП Конкурентоспособност, както и по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Проведени са няколко срещи, запознали сме компанията с възможните схеми за финансиране, но до момента няма подадени документи за кандидатстване от страна на Zaro Carbon 202О за осигуряване на подкрепа по този ред. Неофициално се знае, че компанията не разполага с достатъчно ликвидност и иска предварително финансиране, което ние не можем да предоставим, уточни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от вестник Старозагорски новини. Министър Трайков обаче даде надежда, че правителството ще подкрепя високотехнологичните сектори, част от които са електромобилите. От парламентарната трибуна той припомни, че България е една от 9-те страни, които се присъединиха към декларацията на електрическа мобилност в Европа.

Запознати с подробности около преговорите през последните месеци коментираха, че има и друга причина за проваления проект за производство на електромобили в Стара Загора. Причините са свързани с икономически интереси на бизнесмени от България, които в значителна степен са попречили на проекта, благодарение и на контактите си на политическо ниво.

Още новини