Начало Новини Актуално Проектът VALKYRIE на български отбор е победител в категорията “Най-добро използване на хардуер“ в NASA Space Apps Chall

Проектът VALKYRIE на български отбор е победител в категорията “Най-добро използване на хардуер“ в NASA Space Apps Challenge - 2015

Актуално
Ekip Rain of Fire13 702 участници от 135 града в света, участваха в категорията, с 949 проекта, разработени за 48 часа. Българският проект VALKYRIE е оценен и класиран от НАСА за глобален финалист и най-добър проект за “Най-добро използване на хардуер“ за 2015 г. В екипа на проекта участват Мартин Куванджиев, Петър Лазаров, Борислав Филипов, Филип Янков, Евгени Събев, Кристина Илиева, Теодора Малашевска, Мирослав Добрев, Константин Жлебинков, Георги Велев, Виолета Кънева. Valkyrie е иновативен продукт (умна ръкавица), който е създаден да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда.
Вижте тук най-добрите проекти в света, чиито екипи ще имат възможността на 2  септември да присъстват на изстрелването на Falcon 9 SpaceX Crew от Кейп Канаверал във Флорида, който ще достави жизненоважни запаси на международната космическа станция.
България участва за трета поредна година в международното състезание, представена от 108 участници от София и Бургас с 31 проекта.
След първия кръг НАСА определи най-добрите 30 проекта, от които 3 български. Сред най-добрите пет проекта в света са CONCEPT RAIN-OF-FIRE от София в категорията „Най-добра мисия“ и проектът VALKYRIE също от София в категорията “Най-добро използване на хардуер“. В категорията „Изборът на публиката“ проектът ROBO-FABRIC от Бургас бе избран сред 15-те най-добри в света.
Международното състезание NASA Space Apps Challenge е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. Участници са разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти. У нас домакини на конкурса бяха София (Betahaus) и Бургас (Бургаски свободен унивиреситет), с партньорството на Булсатком.
Повече за участието на България в състезанието:
България се включва в Space Apps Challenge за първи път през 2013 г., когато постиженията на нашите екипи са впечатляващи. Регистрирани са 142 участници, а проектите са 24. На световните финали през същата година българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалисти в категорията Best Mission Concept.
През 2014 г. на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от НАСА сред най-добрите пет проекта в света в категорията Best Use of Data.
Актуална информация за състезанието:
 За повече информация: Милена Крумова, mkrumova.phd@gmail.com

Още новини